Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης για την επιστροφή τους – Αλλάζουν τα δεδομένα για τις διαπραγματεύσεις

Στο Λονδίνο θα βρεθεί από την Κυριακή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και στις επαφές που αναμένεται να έχει θα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως μετέδωσε η Ελένη Βαρβιτσιώτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής των Εργατικών και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κιρ Στάρμερ αναμένεται να πει στον κ. Μητσοτάκη, στη συνάντηση που θα έχουν, ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα.

Αυτό αποτελεί αλλαγή στάσης, επισημάνθηκε στο ρεπορτάζ, καθώς ο τωρινός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ενώ δεν έχει εκφράσει επισήμως την αντίθεσή του για την επιστροφή των μαρμάρων, έχει μεταφέρει ωστόσο σε κοντινούς του συνεργάτες τον σκεπτικισμό του για το εάν η Αθήνα θα τα γυρνούσε στο Λονδίνο, σε περίπτωση που δοθούν με μορφή δανείου στην Ελλάδα.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι παρόλο που η ελληνική πλευρά δεν αναμένει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα από τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε συζητήσεις με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, εδώ και μήνες.

Η συμφωνία που έχουν προτείνει οι Βρετανοί και βρίσκεται αυτή την ώρα στο τραπέζι, είναι να επιστρέφονται τμηματικά κομμάτια στην Αθήνα και από την πλευρά της η Ελλάδα να στέλνει θησαυρούς, οι οποίοι δεν έχουν φύγει, ίσως ποτέ, από την χώρα ως αντάλλαγμα αλλά και ως ενέχυρο. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επανειλημμένα ότι θέλει να δει την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο.

Παρόλα αυτά, η στάση του επικεφαλής των Εργατικών είναι σίγουρα ένα θετικό νέο, όπως επισημάνθηκε, και παρότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εάν ο ίδιος εκλεγεί πρωθυπουργός της Αγγλίας δεν θα αλλάξει τον νόμο, που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα μάρμαρα στην Αθήνα, ωστόσο, διαμηνύει ότι αν γίνει μία συμφωνία με μορφή δανείου, που είναι αμοιβαία αποδεκτή, σίγουρα ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Δείτε το βίντεο:

.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ