Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: «Η μητέρα μου σε 40 ημέρες έχασε 10 κιλά, ήταν φοβισμένη» – Μαρτυρία – σοκ στο enikos.gr

Ακόμη μια μαρτυρία – σοκ για το γηροκομείο – «κολαστήριο» στον Κορυδαλλό έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων για τα βασανιστήρια που υπέστησαν όσοι βρίσκονταν εκεί.

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Οι γείτονες άκουγαν εκκλήσεις για βοήθεια από τους ηλικιωμένους

Της Εύης Κατσώλη

Υποσιτισμός, έλλειψη φροντίδας, παραμέληση των τροφίμων, κακές συνθήκες λειτουργίας και υγιεινής συνθέτουν το εφιαλτικό «σκηνικό». Δεν είναι τυχαίο ότι όταν οι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής έκαναν έφοδο στη δομή, αφού έσπασαν την σφραγισμένη είσοδο, αντίκρισαν τους ηλικιωμένους κατάκοιτους, αφυδατωμένους, λιποβαρείς και ταλαιπωρημένους. Μάλιστα ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με ψώρα στο νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν και κρούσματα κορονοϊού.

Γηροκομείο – κολαστήριο στον Κορυδαλλό: Ηλικιωμένοι βρέθηκαν κλειδωμένοι και αφυδατωμένοι

Η κα Αλίκη Κ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας) είχε την μητέρα της στο συγκεκριμένο ιδιωτικό γηροκομείο από τις 10 Ιανουαρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2021. Μετά τον καταιγισμό των καταγγελιών και τη δημοσιότητα που έλαβε τις τελευταίες ημέρες το θέμα, επικοινώνησε με το enikos.gr προκειμένου να καταθέσει τη δική της εμπειρία και να καταγγείλει την κακοποιητική συμπεριφορά του διευθυντή του γηροκομείου προς τους ηλικιωμένους.

«Πήγα την μητέρα μου 70 κιλά και μέσα σε 40 ημέρες έχασε 10 κιλά. Ήταν καλοσυντηρημένη και χωρίς κανένα κινητικό πρόβλημα και μετά έμαθα ότι «βρέθηκε» με κατάκλιση, με νέκρωση του σημείου μέχρι το κόκκαλο. Από τύχη σώθηκε από την κόλαση που πέρασε 40 ημέρες εκεί μέσα. Χρειάστηκα 5 μήνες για να μπορέσω να την επαναφέρω» τονίζει στο enikos.gr η κα Αλίκη.

Η περιγραφή της προκαλεί οργή και αποτροπιασμό. «Η μητέρα μου ήταν φοβισμένη. Σε ένα τηλεφώνημα μου είπε ότι την έδεσαν και παραπονιόταν για το φαγητό, ότι τους δίνουν ελάχιστο, μόλις ένα μικρό πιατάκι και κυρίως το μενού ήταν πιλάφι, κριθαρόσουπα, άντε και καμιά κομπόστα».

Η ίδια τόνισε ότι «δεν ήξερα τι γινόταν με τα χάπια που έπρεπε να λαμβάνει με συνταγή γιατρού: αν της τα έδιναν, πώς της τα έδιναν. Όταν μου είπαν ότι η μάνα μου είχε πληγές κατάκλισης είπα σε μια φίλη μου στην Αθήνα – εγώ μένω στην Κόρινθο- να πάει να την δει. Δεν πίστευε στα μάτια της με όσα είδε».

«Όταν η μητέρα μου διαμαρτυρήθηκε για το δέσιμο και το φαγητό, επικοινώνησα με τον γιατρό και διευθυντή της δομής και πάντα είχε έναν αντίλογο για όλα. Όταν πήγαινα εγώ η ίδια φαγητό για την μητέρα μου έλεγε ότι θα ζηλεύουν οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι και δεν με άφηναν να το δώσω…» εξήγησε στο enikos.gr η κόρη της ηλικιωμένης.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι «στις 20 Φεβρουαρίου με ειδοποίησαν για ομαδική μεταφορά ηλικιωμένων σε διάφορα νοσοκομεία και της μητέρας μου στο «Αττικόν» με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Ανέβηκα αμέσως στην Αθήνα για να βρίσκομαι κοντά της και ενημερώθηκα ότι είχε κορονοϊό. Πώς είναι δυνατόν να κόλλησαν οι τρόφιμοι κορονοϊό, όταν ο διευθυντής ισχυριζόταν ότι γίνονταν εντατικοί έλεγχοι και μάλιστα είχε πάει δύο φορές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για εμβολιασμό».

Η κα Αλίκη είπε ότι «σώθηκε η μητέρα μου, η οποία έμοιαζε λες και ήταν ιδρυματοποιημένη εκεί μέσα. Οι ηλικιωμένοι φυτοζωούν στη συγκεκριμένη δομή. Όταν συνέβησαν όλα αυτά με την μητέρα μου, έβαλα δικηγόρο να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο για να ετοιμάσει τα ρούχα της, τα φάρμακά της και όλα τα αντικείμενα για να πάω να τα πάρω. Η αλήθεια είναι ότι δεν προχώρησα σε κάποια νομική ενέργεια τότε».

Σε ερώτηση πώς αισθάνεται τώρα μετά τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες που έγιναν για το συγκεκριμένο γηροκομείο, η κα Αλίκη απάντησε:

«Νιώθω ικανοποίηση μήπως επιτέλους πληρώσουν οι υπεύθυνοι που έχουν τους ηλικιωμένους σε άθλια κατάσταση, να αργοπεθαίνουν. Νιώθω όμως και οργή για τα όσα τράβηξε η μητέρα μου εκεί μέσα. Ο υπεύθυνος είχε συμπεριφορά «Χίτλερ». Μιλούσε άσχημα και επιτακτικά τόσο στους τροφίμους όσο και στους υπαλλήλους. Μάλιστα για να μην δίνει «δικαίωμα» στη γειτονιά, έφερνε φαγητό με catering, αλλά η ποσότητα ήταν τόσο μικρή – σε ένα μικρό τρόλεϊ- που όλοι απορούσαν πώς θα τραφούν τόσοι ηλικιωμένοι».

Η κα Αλίκη διατυπώνει αμέτρητα «γιατί» σχετικά με τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής. «Αναρωτιέμαι ποιος επιτρέπει να λειτουργεί ένα γηροκομείο με άθλιες συνθήκες μέσα στο κέντρο του Κορυδαλλού,  με αστυνομικό τμήμα σε κοντινή απόσταση. Σε αναζητήσεις στο διαδίκτυο γράφονται τα καλύτερα για το ίδρυμα. Αναρωτιέμαι ποιος επιτρέπει τη λειτουργία του. Πόσοι ηλικιωμένοι έφυγαν άδικα το 2021 και 2022 στο συγκεκριμένο γηροκομείο;».

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο ίδρυμα είχαν διαπιστωθεί και στο παρελθόν κακές συνθήκες λειτουργίας και μάλιστα είχαν επιβληθεί και υψηλά πρόστιμα (άνω το 30.000 ευρώ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η άδεια λειτουργίας του γηροκομείου είχε ανακληθεί από το 2020, ωστόσο υπήρχε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της συγκεκριμένης μονάδας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ