Γηροκομείο στα Χανιά: Μυστικότητα της προκαταρκτικής διαδικασίας ζητούν οι δικηγόροι της δομής

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων ανακοίνωσαν πως θα μεταβούν αύριο, οι δικηγόροι της δομής στα Χανιά, που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, εξαιτίας των δεκάδων θανάτων ηλικιωμένων που διέμεναν στο γηροκομείο. Οι μαρτυρίες και καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη και την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Σε δήλωσή του, ο κ. Νικόλαος Ρουσσόπουλος αναφέρει πως μαζί με τον συνάδελφό του θα ζητήσουν να τηρείται η μυστικότητα της προκαταρκτικής διαδικασίας.

Στη δήλωσή του, όπως αναφέρει το parakritika.gr, ο κ. Ρουσσόπουλος τονίζει:

“Αύριο το πρωί θα μεταβώ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο συνάδελφος μου κ. Σφακιωτάκης στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων, προκειμένου να ζητήσουμε την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες και να προτείνουμε τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενούμενων της μονάδας παλαιότερων και τωρινών για να καταθέσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί από κανένα.

Καθώς και να μην παρασύρεστε από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όταν στον οίκο ευγηρίας έχουν φιλοξενηθεί αυτά τα χρόνια πάνω από 1.100 άτομα, ενώ οι πέντε καταγγέλλοντες περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι λασπολογώντας”.

Επείγον ερώτημα από το Υπουργείο Εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Επείγον ερώτημα προς την Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με την υπόθεση των θανάτων ηλικιωμένων, στο γηροκομείο των Χανίων, απέστειλε την Παρασκευή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στην Κρήτη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. “Πιο συγκεκριμένα, απέστειλε την Παρασκευή 23 Απριλίου στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων”, επισημαίνεται.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), “το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στην COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενούμενων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μια σειρά πρωτοκόλλων για τη καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών”.

Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποιήσαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορωνοϊού καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων. Επιπλέον, το Υπουργείο έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ