Γιώτα Γιάννα: Όταν σε ηλικία 90 ετών ηχογράφησε τα πρώτα δικά της τραγούδια – ΒΙΝΤΕΟ

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 95 ετών η τραγουδίστρια και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας Παναγιώτα Γιαννέλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα. Είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από 60 χρόνια.

Η Γιώτα Γιάννα ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι «Ο άνθρωπός μου» στο θέατρο Κυβέλης. Είχε πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών με επανεκτελέσεις στα χρόνια του ’60. Στο αθηναϊκό κοινό έγινε πολύ γνωστή και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα την έκανε μία από τις επτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».  Είχε συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι Σοφία Βέμπο, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέυ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και άλλους. Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν» και «η Πασιονάρια της λαϊκής πίστας».

Παρά τα 60 χρόνια στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδα, η Γιώτα Γιάννα ηχογράφησε τα πρώτα δικά της τραγούδια το 2018 σε ηλικία 90 ετών. Πρόκειται για τα τραγούδια «Αγάπησα τη νύχτα» και το «Επιμένω στη ζωή», σε μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη και σε στίχους της Γιούλας Γεωργίου.

«Για πρώτη φορά στη δισκογραφία, η Γιώτα Γιάννα, όχι με διασκευές αλλά με νέα τραγούδια σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και στίχους Γιούλας Γεωργίου. Τα τραγούδια θα τα ερμηνεύσει ζωντανά στις εμφανίσεις στη Σφίγγα με τον Βασίλη Καζούλη και τον Γιάννη Ζουγανέλη από το Σάββατο 14 Απριλίου» είχε γράψει τότε ο Γιάννης Ζουγανέλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ