Εδώ και περίπου έναν μήνα φαίνεται πως είχαν βάλει οι αρχές στο μικροσκόπιο την δράση του γκαλερίστα Γιώργου Τσαγκαράκη, ύστερα από σχετικές καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του mega, στις 24 Φεβρουαρίου η ΕΛΑΣ έλαβε μία ανώνυμη καταγγελία μέσω email, που καλούσε τις αρχές να ελέγξουν τις δραστηριότητες του γκαλερίστα και τις πωλήσεις που έκανε μέσω δημοπρασιών.
Λίγο καιρό μετά, στις 6 Μαρτίου, η αστυνομία έλαβε άλλο ένα email, όπου αυτή τη φορά γινόταν επώνυμη καταγγελία ότι τουλάχιστον 7 πίνακες που πωλούσε ο γκαλερίστας δεν είναι γνήσιοι, αλλά πλαστοί.
Αφορμή για την έφοδο που πραγματοποίησε το ελληνικό FBI σε αποθήκες και γκαλερί του Τσαγκαράκη σε Ελληνικό, Γλυφάδα και Κολωνάκι στάθηκε το βίντεο στο TikTok με το Ευαγγέλιο του 18ου αιώνα.
Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρουν ότι υπήρξε συναγερμός για το συγκεκριμένο Ευαγγέλιο από έναν βυζαντινολόγο από την Κύπρο, αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές κι έτσι υπήρξε η άμεση κινητοποίηση.
Οι Αρχές ψάχνουν πώς και από ποιον προμηθεύτηκε το Ευαγγέλιο, ενώ ερευνούν για το εάν συνδέεται με κλοπές από μοναστήρια ή ιδιωτικές συλλογές.
Ο ίδιος ο γκαλερίστας πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει αναφέρει κάτι για το πώς βρέθηκε το Ευαγγέλιο στα χέρια του.
Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι που αγόρασαν έργα από τον γκαλερίστα αγωνιούν για το εάν αυτά είναι γνήσια, με την αστυνομία να δέχεται αλλεπάλληλες κλήσεις. Ρωτούν μάλιστα για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να το διαπιστώσουν.
Όπως έγραψε το enikos.gr, μόλις 7 από τα 300 έργα τέχνης που εντοπίστηκαν στην αποθήκη του γνωστού γκαλερίστα, Γιώργου Τσαγκαράκη είναι γνήσια, ενώ κατασχέθηκε και το ποσό των 190.000 ευρώ.
Το Ευαγγέλιο, οι δύο βυζαντινές εικόνες, οι 5 αμφορείς, οι 7 γνήσιοι πίνακες των Φασιανού, Τσαρούχη και Σταθόπουλου και οι περίπου 300 πλαστοί πίνακες έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ελληνικού FBI, που αναζητεί το εύρος της δράσης του γκαλερίστα.
Η ποινική δίωξη σε βάρος του γκαλερίστα
Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα, ασκήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (21/3) στον Γιώργο Τσαγκαράκη, ο οποίος συνελήφθη χθες το μεσημέρι ύστερα από έφοδο του ελληνικού FBI στην αποθήκη που διατηρούσε επί της οδού Ιασονίδου, στο Ελληνικό, ενώ έρευνες έγιναν και στις γκαλερί του σε Γλυφάδα και Κολωνάκι.
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Τρίτη (24/3) στον ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, σε βάρος του γνωστού γκαλερίστα ασκήθηκαν διώξεις για υπεξαίρεση αρχαίου και νεότερων κινητών μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα (κακούργημα), παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου, διακεκριμένη περίπτωση κατασκευής-έκθεσης-διακίνησης-διάθεσης- κατοχής έργων τέχνης με σκοπό παραπλάνησης, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσας κατ’ επάγγελμα και σε εμπορική κλίμακα, κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα), απάτη με ζημία ιδιαίτερα μεγάλη κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα) και διακεκριμένη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα (κακούργημα).
Επιπλέον, σε βάρος της υπαλλήλου του ασκήθηκε δίωξη για αποδοχή αρχαίου κινητού μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που αποτελεί προϊόν εγκλήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπάλληλος ανέλαβε να κρύψει το Ευαγγέλιο, το οποίο στάθηκε και η αφορμή για τις έρευνες που ακολούθησαν.
Η εταιρεία του κατηγορούμενου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως το Ευαγγέλιο παραδόθηκε στις Αρχές προκειμένου να ελεγχθεί η γνησιότητα του, ενώ για τους πίνακες τονίζει πως ανήκουν στην προσωπική περιουσία του ιδιοκτήτη της γκαλερί και δεν είναι αντικείμενα πώλησης.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την σύλληψη του γκαλερίστα
Κυρίως πλαστά έργα τέχνης, διάσημων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, αλλά και μνημεία, κατείχε και εξέθετε προς πώληση σε Ελλάδα και Κύπρο ο Γιώργος Τσαγκαράκης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΑΣ για την σύλληψη του γκαλερίστα αλλά και μίας υπαλλήλου του.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η έρευνα της ΕΛΑΣ ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες σχετικά με συστηματική εξαπάτηση του φιλότεχνου κοινού μέσω τηλεοπτικών και διαδικτυακών δημοπρασιών πλαστών έργων τέχνης, καθώς και έπειτα από καταγγελία επιστήμονα και αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφορικά με διάθεση προς πώληση Ιερού Ευαγγελίου, το οποίο κρίθηκε ως συλλεκτικό και μοναδικό αντικείμενο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, αρμόδιοι υπάλληλοι της Εθνικής Πινακοθήκης εξέτασαν τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν και γνωμάτευσαν ότι πρόκειται στην πλειονότητά τους για πλαστά, ενώ αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διαπίστωσε ότι τέσσερις ιερές εικόνες -τρεις από τις οποίες αναγνωρίστηκαν ως αντικείμενα που είχαν εκτεθεί προς δημοπρασία- το Ιερό Ευαγγέλιο και τρία από τα κατασχεθέντα αντικείμενα εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναλυτικά, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τα εξής:
Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες χθες, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026, σε περιοχή της Αττικής, 2 άτομα (άνδρας και γυναίκα), οι οποίοι κατηγορούνται ότι κατείχαν και διέθεταν προς πώληση πλαστά έργα τέχνης και άλλα αρχαία μνημεία και εικόνες.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών για –κατά περίπτωση- διακεκριμένη διακίνηση κατασκευασμένου έργου τέχνης, διακεκριμένη απάτη, υπεξαίρεση μνημείων, αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, κατοχή αντιγράφων ή απομιμητικών μνημείων με σκοπό τη διάθεση ως γνήσια, καθώς και για παράβαση των νόμων για την πνευματική ιδιοκτησία, την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Προηγήθηκε εμπεριστατωμένη διερεύνηση καταγγελιών, σχετικά με συστηματική εξαπάτηση του φιλότεχνου κοινού μέσω τηλεοπτικών και διαδικτυακών δημοπρασιών πλαστών έργων τέχνης, καθώς και καταγγελία επιστήμονα και αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με διάθεση προς πώληση Ιερού Ευαγγελίου, το οποίο κρίθηκε ως συλλεκτικό και μοναδικό αντικείμενο.
Κατόπιν παραγγελίας αρμόδιου Εισαγγελέα και με ειδικές ανακριτικές τεχνικές, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος, ως διαχειριστής εταιρείας-γκαλερί τέχνης, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2025, κατείχε και εξέθετε προς πώληση σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, που παρουσίαζε ο ίδιος, καθώς και μέσω διαδικτυακού καταστήματος, κυρίως πλαστά έργα τέχνης, διάσημων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αλλά και μνημεία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Στο πλαίσιο αυτό, πρωινές ώρες χθες 20-03-2026, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθήκες, οχήματα και καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· 321 έργα τέχνης,
· 4 ξύλινες αρχαίες Ιερές εικόνες,
· Ιερό Ευαγγέλιο,
· 3 αρχαίοι αμφορείς,
· οινοχόη και πίθος βυζαντινής περιόδου,
· 226.760 ευρώ,
· 32.607 δολάρια,
· περίστροφο,
· 45 φυσίγγια,
· 3 μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και
· πλήθος εγγράφων.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μίας εκ των ανωτέρω ερευνών, προσέγγισε το σημείο η κατηγορούμενη, έχοντας στην κατοχή της το Ιερό Ευαγγέλιο που είχε παρουσιάσει σε δημοπρασία μέσω της εκπομπής του ο συγκατηγορούμενός της.
Αρμόδιοι υπάλληλοι της Εθνικής Πινακοθήκης εξέτασαν τα κατασχεθέντα και γνωμάτευσαν ότι πρόκειται στην πλειονότητά τους για πλαστά, ενώ αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διαπίστωσε ότι οι τέσσερις Ιερές εικόνες, τρεις από τις οποίες αναγνωρίστηκαν ως αντικείμενα που είχαν εκτεθεί προς δημοπρασία, το Ιερό Ευαγγέλιο και τρία από τα κατασχεθέντα αντικείμενα εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
