Γιώργος Λούκος: Αθωώθηκε έπειτα από 8 χρόνια για τα Οικονομικά του Ελληνικού Φεστιβάλ – «Νιώθω δικαιωμένος»

Δικαιωμένος και ευγνώμων νιώθει ο πρώην πρόεδρος και διευθυντής του  Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, ο οποίος αθωώθηκε έπειτα από μακροχρόνια δικαστική αναμονή και πολλές αναβολές.

Μέσω του δικηγόρου του, Ηλία Αναγνωστόπουλου, ο Γιώργος Λούκος δήλωσε ότι  «σήμερα νιώθω δικαιωμένος και είμαι ευγνώμων στην ελληνική Δικαιοσύνη και στoυς αμέτρητους καλλιτέχνες, συνεργάτες και φίλους που με αταλάντευτη πίστη και αμέριστη αγάπη στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα οκτώ χρόνια της οδυνηρής περιπέτειάς μου».

«Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε σήμερα ομόφωνα για την αθωότητά μου. Στα τέλη του 2015 πληροφορήθηκα από την “Εφημερίδα των Συντακτών” ότι ο τότε Υπουργός Πολιτισμού με έπαυσε από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, με αφορμή ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα για εμπλοκή μου σε υπόθεση απιστίας. Είχα τότε αποστείλει επιστολή στον κ. Υπουργό, στην οποία τόνιζα ότι είμαι περήφανος γιατί στα δέκα χρόνια της θητείας μου δημιουργήσαμε έναν κόσμο ομορφιάς και αξίας εφάμιλλο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που κανένας λίβελος δεν μπορεί να σβήσει.

Σήμερα νιώθω δικαιωμένος και είμαι ευγνώμων στην ελληνική Δικαιοσύνη και στoυς αμέτρητους καλλιτέχνες, συνεργάτες και φίλους που με αταλάντευτη πίστη και αμέριστη αγάπη στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα οκτώ χρόνια της οδυνηρής περιπέτειάς μου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το χρονικό

Ο άλλοτε πρόεδρος και διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Αριστείδη Μπαλτά.

Αφορμή για τη δίωξη του Γιώργου Λούκου στάθηκε ένα δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, υπό τον τίτλο «Σκάνδαλο στο Φεστιβάλ Αθηνών», το οποίο υποστήριζε μεταξύ άλλων πως «το Ελληνικό Φεστιβάλ έχει χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο με 2.700.000 ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, για το διάστημα από 16/12/13 έως 13/6/14».

Η απομάκρυνση του κ. Λούκου τον Δεκέμβριο του 2015 είχε ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων από σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών και της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γιώργος Λούκος: Η επιστολή προς τον Αριστείδη Μπαλτά το 2016

Ο Γιώργος Λούκος τον Ιανουάριο του 2016 είχε στείλει επιστολή στον Αριστείδη Μπαλτά, στην οποία μεταξύ άλλων του επεσήμαινε τις μεθοδεύσεις, την υπονόμευση του έργου και πάσης φύσεως πιέσεις, ενώ άφηνε υπονοούμενα για τον ρόλο του Παναγιώτη Δούρου, συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη στην υπόθεση.

Ανάμεσα σε άλλα έγραφε, «αυτό που με θλίβει είναι οι μεθοδεύσεις και ο διασυρμός, οι προσβολές σε πιστούς συνεργάτες μου, οι πιέσεις σε δημοσιογράφους και καλλιτέχνες, ο εμπαιγμός επίλεκτων καλλιτεχνών που εσείς καλέσατε στο γραφείο σας. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς, και μέσω ποιας εξουσίας, ένα απόρρητο έγγραφο έγινε δημόσιο, πώς μια υπόθεση, πριν καν διαλευκανθεί και πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη γι’ αυτήν, πήρε μια άνευ προηγουμένου διάσταση από συγκεκριμένη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, πώς ενορχηστρώθηκε η εκστρατεία εναντίον μου και πώς κορυφώθηκε με προσβλητικό (και για εσάς) τρόπο, ώστε να βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις;».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ