Γιατί η Εκκλησία κάνει αγωγή στο Δημόσιο – Οι 6+1 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Αγωγή κατά του Δημοσίου ετοιμάζει η Εκκλησία έπειτα από τη δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για ακίνητά της στη Βουλιαγμένη που παρέμεναν για χρόνια δεσμευμένα, όπως αποκάλυψε στη Σύνοδο της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με το orthodoxia.info, κατά τη διάρκεια πολυσέλιδης εισήγησης του προς το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους Μητροπολίτες πως η Εκκλησία δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση των ακινήτων της στην Βουλιαγμένη υπογραμμίζοντας πως η ζημία που έχει υποστεί σε απώλεια εσόδων φθάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθόλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Συμπλήρωσε δε πως ο υπολογισμός της ζημίας θα γίνει με βάση τις προσφορές που έχει ήδη δεχθεί από ιδιώτες προς αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων. «Η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος της ΕΚΥΟ για την αξιοποίηση 17 πολεοδομικώς αρρύθμιστων εκτάσεων της Βουλιαγμένης (2167/2021) έχει δημιουργήσει αδιάσειστα τεκμήρια βασισμένα σε πραγματικές προσφορές επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ώστε να υπάρχει ευχέρεια στην απόδειξη του ύψους της ζημίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» υποστήριξε.

Επιδίωξη της Εκκλησίας είναι να κινηθεί με παρόμοιο τρόπο και για εκκλησιαστικά ακίνητά της σε τουλάχιστον άλλες έξι περιοχές (Φασκομηλιά, Λεγραινά, Βάρη, Στροφυλιά, Κοκκιναρά, Φλαμούρι Μαγνησίας), όπως ενημέρωσε τους μητροπολίτες στην πρώτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Επίσης στη μακροσκελή εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα εποχή στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας για τη συνεργασία που θα υπάρξει σχετικά με το μεγάλο εκκλησιαστικό πρότζεκτ στην περιοχή του Σχιστού-Σκαραμαγκά.

Οπως υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό να υπάρξει συνεργασία με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του λαού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ