Γιατί μπήκε “φρένο” στη χαλάρωση των μέτρων – Οι σκέψεις των ειδικών ενόψει του Καρναβαλιού

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν εισηγήθηκε την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε ότι αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ αλλά και η μικρή μετακίνηση των νέων κρουσμάτων προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία των επιστημόνων και την ελπίδα ότι “η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή”.

Ενόψει του Καρναβαλιού, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οι όποιες αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων θα είναι ενιαίες για όλη τη χώρα και δεν θα ληφθούν με βάση τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ σημείωσε πως κάποιες στοχευμένες δράσεις, που είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου “νομίζω θα απελευθερωθούν”.

Συγκεκριμένα, στην εισήγησή της η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι το ζήτημα της χαλάρωσης των μέτρων “συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής μας αυτή την εβδομάδα. Ας μην ξεχνάτε ότι δεν είμαστε έξω από την κοινωνία, ζούμε εδώ ανάμεσά σας και κατανοούμε την κόπωση όλων. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας και παρόλο που βλέπουμε μία μικρή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ αλλά και η μικρή μετακίνηση των νέων κρουσμάτων προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Καθώς γνωρίζουμε ότι αυτά είναι τα άτομα που θα επιβαρύνουν το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει”.

Συνέχισε σημειώνοντας πως “καθώς, όμως προχωράμε, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών, και ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή. Είναι προφανές βέβαια ότι περνάμε σε μία φάση όπου θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και όπου ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν” και υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας.

Ερωτηθείσα για τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως “το πνεύμα της Επιτροπής αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μία ενιαία αντιμετώπιση, είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς αυτή την εβδομάδα θα ξανασυζητηθεί την επόμενη. Παρόλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοικτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση ούτε να ελέγξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι. Αυτό είναι κάτι που μας κρατάει. Από την άλλη κοιτάμε προσεκτικά τα δεδομένα κάθε εβδομάδα, κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου. Σίγουρα κάποιες στοχευμένες δράσεις, οι οποίες είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου θα απελευθερωθούν νομίζω. Είναι όμως που εξετάζουμε κάθε εβδομάδα γιατί περιμένουμε να δούμε τους σκληρούς δείκτες”.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι “η λογική από εδώ και πέρα, είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα χαίρονται όλο και περισσότερο την άνεσή τους” και συμπλήρωσε: “βαίνουμε σε μία κατάσταση όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο, και όλο και περισσότερο θα χρησιμοποιούνται ο εμβολιασμός και το τέστινγκ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ