«Φουντώνουν» οι καταλήψεις

«Φουντώνουν» οι καταλήψεις

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Με κομμένη την ανάσα κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και φοιτητές παρακολουθούν την εντεινόμενη κρίση στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πλέον οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και στην περιφέρεια, καθώς σε απεργία κατεβαίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Αριστοτέλειο και στο πανεπιστήμιο Πατρών. Την ίδια στιγμή ξεκινά κύμα καταλήψεων σε σχολές του πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εξελίξεις αυτές δεν προμηνύονται θετικές για το εξάμηνο, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και ο κίνδυνος να χαθεί είναι όχι ορατός αλλά υπαρκτός.

«Στα κάγκελα» οι διοικητικοί υπάλληλοι – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Καταλήψεις στο πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε κινητοποιήσεις υποστήριξης των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων προχωρούν ομάδες φοιτητών στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Απόφαση για κατάληψη έλαβαν χθες η Φυσικομαθηματική Σχολή (Τμήματα Μαθηματικών, Φυσική, Χημείας, Βιολογίας) στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, το Παιδαγωγικό τμήμα και αυτό της Πληροφορικής. Παράλληλα, υπό κατάληψη τελεί και η Νομική Σχολή της Αθήνας.

Στον αντίποδα, στο Πολυτεχνείο από χθες το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών αποφάσισε να λήξει την κατάληψη και να ξεκινήσει η εξεταστική που εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και το τμήμα των Χημικών Μηχανικών.

Αντίθετα σε άλλες τρεις Σχολές –Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών– οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Απεργία και σε πανεπιστήμια της περιφέρειας

Συμπαράταξη στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισαν οι σύλλογοι των υπαλλήλων στα πανεπιστήμια Πατρών και Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Οι διοικητικές υπηρεσίες των δυο ιδρυμάτων θα μείνουν κλειστές μέχρι την Παρασκευή, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την πραγματοποίηση των μαθημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα δυο πανεπιστήμια έχει ήδη ολοκληρωθεί ομαλά η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ενώ διεξάγονται και τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου.

Σήμερα το πρωί στις 09:30 το πρωί, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Αναμονή για την απόφαση του δικαστηρίου

Χθες το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε νέα προσφυγή στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Αν τελικά το δικαστήριο κρίνει ότι η απεργία είναι όχι μόνο παράνομη (όπως υποστήριζε η προηγούμενη απόφαση) αλλά και καταχρηστική, τότε θεμελιώνεται το νομικό «πάτημα» που επιθυμεί διακαώς το υπουργείο Παιδείας για να ανοίξουν τα δυο ιδρύματα.

Χθες ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος απηύθυνε νέα έκκληση σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές να ανοίξουν τα ιδρύματα και τους υπαλλήλους να σταματήσουν, έστω και την ύστατη στιγμή τις κινητοποιήσεις.

Ασφυκτικά τα περιθώρια για το εξάμηνο

Χαμένη είναι και αυτή η εβδομάδα στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με το άρθρο 33, του νόμου – πλαισίου του 2011 αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το εξάμηνο ήδη έχει χαθεί για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, διότι μέχρι την επόμενη εξεταστική απομένουν περίπου οκτώ εβδομάδες, εάν αφαιρέσουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αν πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις χωρίς να έχουν γίνει μαθήματα 13 εβδομάδων, σε περίπτωση καταγγελίας ο υπουργός Παιδείας είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να τις ακυρώσει.

Τα μαθήματα εξαμήνου πλέον μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ