Φωτιά στον Έβρο: Θλιβερές εικόνες από το δάσος της Δαδιάς – Το πριν και το μετά

Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες από το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και το καταστροφικό πέρασμα της μεγάλης φωτιάς. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος της καταστροφής. Τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Μαύρο, καμένο και στάχτη κυριαρχούν παντού όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από το πριν και το μετά της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς και συγκεκριμένα από το ύψωμα Κάψαλο.

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης ανέβασε και βίντεο με την εικόνα του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου λίγο μετά την πύρινη λαίλαπα.

Το δάσος της Δαδιάς πριν από τη φωτιά
Το δάσος της Δαδιάς μετά τη φωτιά

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, εξέφρασε φόβους ότι το δάσος της Δαδιάς «δεν θα το ξαναδούμε όπως το ξέραμε» μετά την πυρκαγιά.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως «δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό»,  πρόσθεσε.

Εφιάλτης για 12η μέρα – Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Για ακόμη ένα βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις, καθώς η φωτιά μαίνεται για 12η μέρα. Τα εναέρια μέσα έχουν ήδη ξεκινήσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται οι περισσότερες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στην περιοχή των Κασσσιτερών.

Χθες, Τρίτη 29 Αυγούστου, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στην Κοτρωνιά, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή με την οδηγία να κατευθυνθούν προς Γιαννούλη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.

Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ