Φωτιά στο Μάτι: Η Πυροσβεστική ήξερε για νεκρούς πριν τη σύσκεψη με Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκαριστική είναι η απολογία του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη στον ανακριτή για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τραγικό αποτέλεσμα 102 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον τότε αρχηγό, ενώ η Πυροσβεστική γνώριζε την ύπαρξη νεκρών πριν τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος το απέκρυψε.

«Την ενημέρωση στον Πρωθυπουργό την έκανε ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος κατά το χρόνο της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα έλαβε το λόγο αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, δηλαδή εμένα. Μου έκανε εντύπωση ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τη φωτιά στο Μάτι, ωστόσο δεν είχε φροντίσει ως όφειλε να με είχε ενημερώσει. Απορία μου προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι αν και είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Ματθαιόπουλος, ξεκίνησε την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη από άλλες πυρκαγιές οι οποίες δεν είχαν ούτε ανθρώπινα θύματα ούτε παρόμοιες καταστροφές.» ανέφερε ο κ. Τερζούδης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Ο πρώην αρχηγός του σώματος ήταν σαφής: «Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν θύματα, δεν γνωρίζαμε όμως τον αριθμό». Απάντηση που προκάλεσε την εύλογη απορία του ανακριτή: «Δηλαδή ο κ. Ματθαιόπουλος γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και ξεκίνησε να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για άλλες πυρκαγιές;». «Εν τοίς πράγμασι έτσι είναι», αποκρίθηκε ο κ. Τερζούδης.

Ο ρόλος του Νίκου Τόσκα

Όμως οι σοκαριστικές αναφορές του τότε αρχηγού δεν σταματούν εκεί.Όπ

ως υποστήριξε στην απολογία του ο κ. Τερζούδης, ο διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου και αρμόδιος για τα εναέρια μέσα Ιωάννης Φωστιέρης τον είχε παρακάμψει και ενημέρωνε τον Νίκο Τόσκα, που αναλάμβανε, όπως λέει, επιχειρησιακές πρωτοβουλίες.

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Φωστιέρης συνεπώς έδινε στον αρχηγό του, δηλαδή εμένα, ελλιπή πληροφόρηση για την επιχειρησιακή δράση των εναέριων μέσων. Την ίδια ακριβώς ελλιπή ενημέρωση είχα και από τον κ. Ματθαιόπουλο».

Μάλιστα, ο Γιάννης Φωστιέρης φέρεται να έχει πει έξι φορές τη φράση «είναι εντολή υπουργού», όπως φαίνεται στις απομαγνητοφωνήσεις του συντονιστικού κέντρου.

«Ο κ. Τόσκας χωρίς προφανώς να το γνωρίζω, κυρίως όμως χωρίς την έγκρισή μου, έδινε εντολές επιχειρησιακές στον κ. Φωστιέρη και εκείνος χωρίς να με ενημερώνει, ως όφειλε, τις εκτελούσε.» αναφέρει ο κ. Τερζούδης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ