Φωτιά στην Ρόδο: «Βρέθηκαν γκαζάκια, άναψαν 15 διαφορετικά σημεία» λέει ο δήμαρχος – Οι καταγγελίες των κατοίκων

Πληθαίνουν οι καταγγελίες στην Ρόδο ότι η μεγάλη φωτιά που έκαψε για μέρες το νότιο τμήμα του νησιού να προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι.

Η φωτιά είναι οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, κατήγγειλε ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης που ζήτησε έρευνα από όλες τις αρχές. «Σε ένα πολύ βαθύ πράσινο πυκνό δάσος δεν είναι δυνατόν να βλέπεις μπροστά στα μάτια σου ν’ ανάβουν 10 και 15 διαφορετικά σημεία. Βρέθηκαν γκαζάκια. Βρέθηκαν πράγματα και συζητιούνται πολλά», είπε στον Alpha ο δήμαρχος Ρόδου.

Παράλληλα έχει προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και κατέθεσε στοιχεία αλλά και βίντεο από την εξέλιξη της φωτιάς. «Ελπίζω οι άνθρωποι αυτοί –εφόσον υπάρχουν, που εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν- να τιμωρηθούν για να δείξουμε και στους υπόλοιπους ότι δεν είναι ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα», ανέφερε ο Αντώνης Καμπουράκης.

Οι κάτοικοι μιλούν για εστίες που ξεσπούσαν παράλληλα την ίδια στιγμή αλλά και φωτιές που άναβαν πίσω από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Αυτές οι περιπτώσεις συνέβησαν πολλές φορές και γι’ αυτό υποψιάζονται εμπρησμό. «Βρήκανε παρά πολλά γκαζάκια άρα αυτό είναι εμπρησμός. Σβήνανε οι εθελοντές και τους ειδοποιούσαν ότι στην τάδε περιοχή υπάρχει πάλι άλλη εστία», είπε κάτοικος.

Μετρούν τις πληγές τους

Η Δέσποινα Βενιέρη, που κατοικούσε στην Αυστραλία ετοιμαζόταν να μετακομίσει στο νέο σπίτι της σε χωριό της Ρόδου, το οποίο κάηκε. «Τα έχασα όλα. Έχω χάσει όλα τα πράγματα», είπε η γυναίκα, που το όνειρο της έγινε στάχτη.

Οι ζημιές από την φωτιά είναι ανυπολόγιστες, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή στο Ασκληπιείο. Σύμφωνα με τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών έχουν καταστραφεί πάνω από 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη. Οι αυτοψίες συνεχίζονται σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ωστόσο οι κάτοικοι ζητούν να προχωρήσει ο έλεγχος από τα κλιμάκια με πιο γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να πάρουν τις αποζημιώσεις και να μπορέσουν να επισκευάσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες. Οι ακυρώσεις είναι μεγάλες αλλά οι κάτοικοι πιστεύουν ότι μπορούν από τον Αύγουστο να περιορίσουν τις απώλειες στον τουριστικό τομέα.

Άμεση ενίσχυση για την αποκατάσταση υποδομών

Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση υποδομών σε οικισμούς της Ρόδου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ενεργοποιεί η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έπειτα από άμεσες ενέργειες του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά.

Η υδροδότηση αλλά η αποκατάσταση των υπόλοιπων κρίσιμων υποδομών του νησιού, είναι ο κύριος στόχος των ειδικών μέτρων. Η άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση, αφορά:

  • Την άμεση αποκατάσταση κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης, αντικατάσταση αντλιοστασίων, προμήθεια δεξαμενών και μεταφορές νερού.
  • Την έκτακτη μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης ή/και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) για την κάλυψη έκτακτων απαιτήσεων υδροδότησης σε οικισμούς ή περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
  • Την έκτακτη ενίσχυση προς τη ΔΕΥΑ Ρόδου για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με αποκλειστική ευθύνη την τεχνική υποστήριξη των έκτακτων διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διοικητική υποστήριξη του φορέα για την γρήγορη διαδικασία αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων που θα εγκριθούν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προβλέπεται ειδική μέριμνα για τη διαδικασία αποκατάστασης οικισμών που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί και επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου, ενώ όπως τονίστηκε, πρόκειται για την πρώτη ενέργεια στήριξης των πληγέντων περιοχών. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πληττόμενων περιοχών της νήσου Ρόδου, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πχ Κεφαλονιά, Ιθάκη, Σάμος, Σητεία, Κάλυμνος, Σαμοθράκη, Θάσος), θα στηριχθεί η προώθηση χρηματοδότησης κρίσιμων υποδομών διαχείρισης υδάτινων πόρων (δίκτυα, δεξαμενές κα), προστασίας περιβάλλοντος και μελέτες τεχνικών έργων κ.α..

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ