Φωτιά στην Πεντέλη: Ποιο μέτωπο προκαλεί ανησυχία – Επιχειρούν όλα τα αεροσκάφη

Όλα τα αεροσκάφη επιχειρούν στις ενεργές εστίες της φωτιάς που καίει από το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη και την ευρύτερη περιοχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το μέτωπο που προκαλεί ανησυχία στους πυροσβέστες είναι αυτό της Διώνης, καθώς οι φλόγες είναι στα όρια του αστικού ιστού  και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη να κρατήσουν ασφαλή τα σπίτια της περιοχής.

Το μέτωπο στο Νταού Πεντέλης έχει καλή εικόνα. Ήδη έχουν καεί σπίτια σε Ντράφι, Ανθούσα,  Γέρακα και Διώνη.

Πανόραμα Παλλήνης

Μέχρι 113 χλμ. την ώρα οι ριπές των ανέμων στην Πεντέλη

«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα έως τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στη συνέχεια έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, τη στιγμή που μιλάμε δηλαδή στις 09:30, έχουμε ριπές στην Πεντέλη που είναι 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι επόμενες ώρες, μέχρι να κοπάσει ο άνεμος από το βράδυ και μετά, θα είναι δύσκολες.

«Τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί», εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη έχει φτάσει και 400 χλμ. μακριά και όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες, τις οποίες επεξεργάστηκαν το πρωί, έχει φτάσει νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης.

Για το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, το οποίο εκκενώθηκε χθες λόγω της πυρκαγιάς, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν σταμάτησε ούτε η ηλεκτροδότηση ούτε η πρόσβαση στο διαδίκτυο, επομένως έγιναν κανονικά οι λήψεις δεδομένων από τους 450 σταθμούς σε όλη τη χώρα.

«Θα ήμασταν τυφλοί αν είχαμε αυτήν τη διακοπή, ευτυχώς δεν την είχαμε, λειτουργούν κανονικά οι προγνώσεις, έχουν αναρτηθεί και στις σελίδες μας», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Φωτιά στην Πεντέλη: Γιγαντιαία κινητοποίηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μέχρι στιγμής ο συντονιστής της πυροσβεστικής έχει χρησιμοποιήσει μόνο τα εναέρια μέσα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Χρήστου Μαζανίτη.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Πεντέλη το ΓΕΕΘΑ κινήθηκε ταχύτητα ενεργοποιώντας 2 ομάδες Δευκαλίων και θέτοντας σε ετοιμότητα επιπλέον δυνάμεις.

Αναλυτικά αυτή τη στιγμή οι διατιθέμενες δυνάμεις στην πυρκαγιά της Πεντέλης έχουν ως εξής

5 αεροσκάφη Canadair (3 CL-415 και 2 CL-215)

2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (2η ΜΑΛ, 575 ΤΠΖΝ συνολικά 22 άτομα συν τους οδηγούς)

2 Φορτωτές Tροχοφόρους με τους φορείς τους (725 ΤΜΧ (Χαϊδάρι) και 747 ΤΜΧ (Λουτράκι) με τους χειριστές και το βοηθητικό προσωπικό, συνολικά 8 άτομα)

Επισημαίνεται ότι ούτε οι ομάδες, ούτε τα μηχανήματα έχουν χρησιμοποιηθεί (έχουν έρθει σε επαφή με τον συντονιστή του ΠΣ και βρίσκονται σε αναμονή)Επιπλέον ομάδες σε άμεση ετοιμότητα :

6 ομάδες: (61 άτομα)

575 ΤΠΖΝ: 11 άτομα

ΠΑΛΑΣΚΑ: 10 άτομα

ΣΑΛΑΜΙΝΑ: 10 άτομα

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: 10 άτομα

114ΠΜ: 10 άτομα

123 ΣΤΕ:10 άτομα

Επιπλέον υπάρχουν 13 μηχανήματα σε άμεση ετοιμότητα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 ΤΜΧ

Διαθέσιμα λεωφορεία:

28 των 50 θέσεων

20 minibus των 6-14 θέσεων

Σε 2ωρη ετοιμότητα βρίσκονται:

ΓΕΣ: 90 άτομα

ΓΕΝ: 30 άτομα

ΓΕΑ: 30 άτομα

Επιπλέον, ζητήθηκε από ΓΕΕΘΑ και έχουν εκπεμφθεί επιπλέον 7 περιπολίες σε Πάρνηθα (2 από ΔΕΠ, 2 από ΓΕΑ) και Υμηττό (2 από ΓΕΣ, 1 από ΓΕΝ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ