Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους για δεύτερη νύχτα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Νύχτα αγωνίας αναμένεται και η αποψινή στην Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αυτή την ώρα οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι δυσκολεύοντας το έργο πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Οι πυροσβέστες, με την συνδρομή εθελοντών και του στρατού, προσπαθούν να σώσουν σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις και να περιορίσουν την πυρκαγιά, που έχει τρία κύρια μέτωπα. Οι ισχυροί άνεμοι, ωστόσο, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής η φωτιά μπήκε στο χωριό Δωρικό και οι πυροσβέστες μαζί με κατοίκους και εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες. Οι φλόγες εισέβαλαν στις πρώτες αυλές των σπιτιών, ωστόσο, κατάφεραν τελικά να μην καούν σπίτια, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έσπαγαν με σφυριά τις κλειδαριές για να μπουν μέσα στα σπίτια και να τα σώσουν. Οι στιγμές ήταν εφιαλτικές, ενώ και ο ιερέας του χωριού έκανε προσευχές για να σβήσει η φωτιά.

Σπίτια έχουν καεί στα Πεύκα λόγω της μεγάλης φωτιάς, ενώ ζημιές έχουν υποστεί κατοικίες στο Αετοχώρι, όπου κάηκε και η εκκλησία, με τις εικόνες να προκαλούν μεγάλη θλίψη. Παράλληλα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Οι πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, ένας με τραύμα στο κάτω άκρο (επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια), ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Δείτε εικόνες από την μεγάλη μάχη που έδωσαν πυροσβέστες  και εθελοντές για να σώσουν το Δωρικό:

Το μεσημέρι της Κυριακής οι φλόγες περικύκλωσαν ένα συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού Mega και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την περιοχή, μαζί με κάποιους κατοίκους.

«Γύρισε ο αέρας και μας περικύκλωσε, εγκλωβιστήκαμε σε ένα μαντρί», είπε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος.

Δείτε πώς περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που έζησαν:

Δύσκολη μάχη με τον αέρα και τις αναζωπυρώσεις – Νέες εκκενώσεις οικισμών

Τρία είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στα οποία επιχειρούν οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην Αλεξανδρούπολη. Οι πυροσβέστες με την συνδρομή εθελοντών αλλά και του στρατού, προσπαθούν να σώσουν περιουσίες, δασικό πλούτο και ζωικό κεφάλαιο και να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σήμερα εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ενημερώνονται μέσω του 112 για την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής τους από το σημείο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, γι’ αυτό αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών. Το εν λόγω μέτωπο κινείται ανάμεσα στο Λουτρό, το Μοναστηράκι και το Δορίσκο και έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, λόγω του ότι καίει δάσος. Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη την κατάσταση.

Νωρίτερα, το μέτωπο που τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης. Γι’ αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

φωτιά Αλεξανδρούπολη

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Το τρίτο μέτωπο βρίσκεται προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, η οποία έγινε και η αιτία για να διακοπεί ξανά από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, στο σημείο βρίσκονται 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 16 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Αλεξανδρούπολη φωτιά

Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί – Τα μηνύματα από το 112

Πέντε οικισμοί εκκενώθηκαν σήμερα λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, που μαίνεται από το Σάββατο ανεξέλεγκτη. Με νέο μήνυμα του 112 ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του οικισμού Άβαντας να απομακρυνθούν από την περιοχή με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους των οικισμών, Μοναστηράκι, Δορίσκο, Αμφιτρίτη και Μαΐστρος.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μοναστηράκι και Δορίσκο απομακρυνθείτε προς Φέρες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο μήνυμα που εστάλη.

Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα στο οποίο αναφερόταν το εξής: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αμφιτρίτη και Μαΐστρος απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Έκλεισε ξανά η Εγνατία Οδός

Έκλεισε ξανά από τις 12 το μεσημέρι η Εγνατία Οδός από τα διόδια Αρδανίου μέχρι το ύψος της ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης, λόγω της φωτιάς που έπιασε σε διάφορα σημεία πλησίον του δρόμου.

Όπως αναφέρεται στη νέα ανακοίνωση:

«Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών».

Μάχη με τις φλόγες και με τις αναζωπυρώσεις

Αυτό που ανησυχεί τους πυροσβέστες είναι οι διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Από το πρωί οι προσπάθειες εντοπίζονται σε ένα μεγάλο μέτωπο που εξακολουθεί να υπάρχει ανατολικά του οικισμού Λουτρός, ενώ υπάρχει και εκείνο στην Αγνάντια, το οποίο όμως, είναι διαχειρίσιμο.

Πριν από λίγη ώρα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στα Πεύκα, αλλά και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι. Η συνολική αποτίμηση των καταστροφών όμως θα γίνει αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Αλεξανδρούπολη φωτιά enikos

 

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα αρκετοί πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων νομού Έβρου, πύραρχος Σπυρίδων Κούτρας.

Αυξάνονται οι δυνάμεις του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας

Αυξάνονται τα επίγεια κι εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην μεγάλη πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικά, με εντολή του ΓΕΕΘΑ και σε απόλυτο συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, το έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν:

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ
– 5 αεροπλάνα Canadair CL-415
– 2 αεροπλάνα PZL
– 2 ελικόπτερα Chinook CH-47

ΠΕΖΟΠΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
– 2 ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ
– 2 ομάδες των 10 ατόμων (σύνολο 20) ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ
– 3 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
– Υδροφόρα Οχήματα
– Βυτιοφόρα Οχήματα
– Οχήματα γενικής χρήσεως

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ