Φοιτητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά του νόμου για τα Πανεπιστήμια – ΒΙΝΤΕΟ

Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν τα φοιτητικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τον νόμο για τα Πανεπιστήμια που ψηφίστηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, φοιτητικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συλλαλητήρια εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας και στην παρουσία της ειδικής Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, ενώ διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την καταστολή και τις προσαγωγής φοιτητών πριν από λίγες ημέρες στο ΑΠΘ.

Όσον αφορά στην Αθήνα, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα κατά της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ακολούθως, πέρασαν από την Ομόνοια, κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια όπου ολοκληρώθηκε η πορεία. Στο κάλεσμα τους οι φοιτητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουν θέση στις σχολές μας αστυνομία – πειθαρχικά – διαγραφές».

Φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε και το φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πόλη επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο αφού χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και διαμαρτυρήθηκαν κατά του νέου νόμου για την Παιδεία αλλά και κατά της σύλληψης των 31 ατόμων στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο. Η πορεία κινήθηκε από την Τσιμισκή προς την Ίωνος Δραγούμη, όπου υπήρχε φραγμός της Αστυνομίας και στη συνέχεια έσπασε σε δύο μέτωπα, με το ένα να κατευθύνεται προς το ΥΜΑΘ. όπου και κατέληξε. Ομάδες, αποχωρώντας από το ΥΜΑΘ, ενώθηκαν με άλλη πορεία φορέων και συλλογικοτήτων για τα επεισόδια της Δευτέρας, που ξεκίνησε με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου), μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ιώνος Δραγούμη έφτασε στο ΥΜΑΘ, κατέβηκε από την οδό Ιασωνίδου και μέσω της Εγνατίας κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου. Άτομα που συμμετείχαν στην πορεία κατευθύνθηκαν προς το κτίριο του ΑΠΘ που τελεί υπό κατάληψη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ