Ύστατο χαίρε στην Φώφη Γεννηματά – Συγκλονιστικές στιγμές στο Α’ Νεκροταφείο

Το τελευταίο “αντίο” είπε η Ελλάδα στην Φώφη Γεννηματά, με χιλιάδες ανθρώπους να φωνάζουν “αθάνατη” συνοδεύοντας το φέρετρό της στο Α’ Νεκροταφείο, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή.

Το Α’ Νεκροταφείο “βούλιαξε” από κόσμο, με πολίτες να περιμένουν υπομονετικά για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνήμα. Η Φώφη Γεννηματά ενταφιάστηκε στον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

κηδεία γεννηματά

Μπροστά από τη Βουλή, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η νεκρώσιμη πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση όπου ακούστηκε παρατεταμένο χειροκρότημα.

Νωρίτερα με βουβή συγκίνηση σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η έλασσον αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απέτισαν από το πρωί φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

λαικό προσύνημα φωφη γεννηματά

Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωί, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Φώφη Γεννηματά, αφήνοντας ένα λουλούδι.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η σορός της Φώφης Γεννηματά μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι στον ναό για τη νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ όπλα παρουσίασε τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα.

 Σπαρακτικές στιγμές στη Μητρόπολη: Αγκάλιασε το φέρετρο ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά

Ο σύζυγος, της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, με δάκρυα στα μάτια υποδέχθηκε το φέρετρο στην εκκλησία για την εξόδιο ακολουθία. Στο πλευρό του και τα τρία παιδιά, που μετά βίας συγκρατούσαν τα δάκρυά τους.

Μόλις το φέρετρο τοποθετήθηκε μπροστά τους, έπεσε πάνω του, ξεσπώντας σε κλάματα, ενώ χτύπησε το χέρι του. Σε μια χειρονομία που δείχνει το πόσο άδικος και πρόωρος ήταν ο χαμός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Σακελλαροπούλου για Φώφη Γεννηματά: Έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου

Συγκινημένη «αποχαιρέτησε» τη Φώφη Γεννηματά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στον επικήδειο που εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό.

Όπως τόνισε η κα Σακελλαροπούλου «αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια.

Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Φώφη Γεννηματά- Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων.

«Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο.

Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία» πρόσθεσε η κα Σακελλαροπούλου.

Φώφη Γεννηματά - Σακελλαροπούλου

Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με την χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «Ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος».

Ωστόσο, τόνισε ότι «έως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν και κατέληξε λέγοντας πως «Όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι!».

Φώφη Γεννηματά: Συγκλόνισε το “αντίο” του Μανώλη Χριστοδουλάκη – “Η παράταξή μας συνεχίζει ορφανή

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τη Φώφη Γεννηματά. Στον επικήδειο λόγο του, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, συγκίνησε με τα λόγια του και έδωσε υπόσχεση στη Φώφη Γεννηματά ότι “θα μιλάμε για εσένα”.

“Είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει κάτι. Μας λείπει η δική σου δύναμη, η δική σου γενναιότητα, μας λείπει το δικό σου θάρρος. Και είναι πολύ βαριά η σκιά της απουσίας σου. Σου υπόσχομαι πρόεδρε ότι θα μιλάμε για εσένα. Θα μιλάμε στα παιδιά σου και στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές. Και θα μιλάμε για εκείνη που δεν της χαρίστηκε ποτέ τίποτα και στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι, ακόμα κι οι αντίπαλοί της.
Μανώλης Χριστοδουλάκης κηδεία Γεννηματά

Για εκείνη που σήκωσε το βάρος του κοινού μας σπιτιού στη δική της πλάτη, τη στιγμή που για όλους τους υπόλοιπους ίσως φαινόταν απλά ένας άδικος κόπος. Για εκείνη που δεν βολεύτηκε ποτέ στα όσα είχε και δεν δίστασε ούτε στιγμή να αφήσει πίσω την εύκολη προεδρική καρέκλα για να μας πει ‘πάμε να το ξανακάνουμε Κίνημα Αλλαγής’… Για εκείνη που έζησε όλη την περιπέτεια του ΠΑΣΟΚ, που έμενε, όταν κάποιοι άλλοι έφευγαν και που πίστευε βαθιά ότι μπορεί να το ξανακάνει μεγάλο. Για εκείνη που μας έδινε κουράγιο και δύναμη στις δύσκολες ημέρες και χαμογελούσε πιο πλατιά απ’ όλους στις καλές”, ανέφερε αρχικά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, “μίλησες για την αρρώστια σου όταν ήταν ακόμα ταμπού και ενθάρρυνες έτσι πάρα πολλές γυναίκες να βρουν τη δύναμη στη δική τους περιπέτεια, στον δικό τους Γολγοθά. Αλλά δεν φόρεσες ποτέ τον καρκίνο σαν ταμπέλα. Ποτέ σου δεν παραπονέθηκες, ποτέ σου δεν δικαιολογήθηκες. Ήσουν πάντα εκεί, όρθια, πάντα περήφανη, πάντα δυνατή, μέχρι και την τελευταία στιγμή, μέχρι και τη στιγμή που δεν μπορούσες πια να κάνεις διαφορετικά… Μάχη δεν έχασες ποτέ καμία, δεν λύγισες ποτέ. Ούτε η αρρώστια σου σε λύγισε. Γιατί όποιος κλείνει το μάτι και διαλέγει να ζει χωρίς τον φόβο, υπερβαίνει και τον θάνατο. Κι εσύ, όπως έλεγες πρόεδρε, δεν έζησες ποτέ με τον φόβο. Εσύ τη ζωή τη ρούφηξες και η απόδειξη γι’ αυτό είναι σήμερα στο πλευρό σου, είναι η οικογένειά σου, που ήταν πάντα το στήριγμά σου”.

Για τη Δημοκρατική Παράταξη και την ανασυγκρότησή της, τόνισε στη συνέχεια, “η ιστορία δεν θα γράψει απλώς πως έβαλες κι εσύ ένα ακόμα λιθαράκι. Κάθε σου βήμα, ήταν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο, ήταν μια σπρωξιά προς το μέλλον, ήταν ένα μισάνοιγμα της πόρτας για την επόμενη εποχή. Για την επόμενη δική μας πολύ μεγάλη νίκη. Και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα είσαι πια μαζί μας για να μοιραστούμε αυτή τη χαρά, αυτής της νίκης.

 

Όταν όμως έρθει, γιατί πρόεδρε θα έρθει αυτή η νίκη και στο υπόσχομαι, θα είναι γιατί εσύ έβαλες τα θεμέλια. Γιατί δεν επέτρεψες να χαθούμε στη λήθη, γιατί πάλεψες με νύχια και με δόντια και εσύ μας κράτησες όρθιους για να μπορούμε, όπως σου άρεσε να ακούς, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα”.

Όπως ανέφερε, “πίστευες στους νέους ανθρώπους, μας εμπιστεύτηκες όταν για τους άλλους ήμασταν απλώς παιδιά. Με εμπιστεύτηκες και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και εκεί που όλοι οι άλλοι έβλεπαν τοίχους, εσύ μας άνοιγες δρόμους και μας έσπρωχνες να τους περπατήσουμε μαζί σου. Το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ανέστησες ένα κόμμα που χωρίς εσένα θα ήταν απλά μία νοσταλγία, μία ανάμνηση. Ένωσες τα κομμάτια του όταν αυτό φαινόταν αδύνατον.

Έθρεψες τις ρίζες αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς. Αλλά μην στεναχωριέσαι πρόεδρε, γιατί αυτά τα δέντρα σήμερα γράφουν το όνομά σου. Και το γράφουν σε μία γλώσσα η οποία δεν ξεχνιέται, δεν χάνεται και η οποία παραμένει χαραγμένη στην ψυχή, στην ψυχή μου, στην ψυχή μας, στην ψυχή της παράταξής μας, η οποία συνεχίζει ορφανή”.

“Τις μέρες που θα λάμπει ο ήλιος, με χαμόγελο όπως είχες πάντα στα δικά σου χείλη, με στεγνά μάτια πλέον αλλά και με ψηλά το κεφάλι, όπως εσύ μας έμαθες, εμείς που μένουμε πίσω έχουμε πάρα πολλά να πούμε για εσένα. Και κυρίως, το πιο σημαντικό, πως η Ιφιγένεια έκανε το χρέος της. Ας φυσήξει τώρα ούριος άνεμος στα πανιά της παράταξής μας. Πρόεδρε, η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας, ήταν τιμή μου”, κατέληξε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, διακρίναμε τους Ν. Δένδια, Χ. Σταϊκούρα, Τ. Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Γερουλάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρουγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και ‘Αννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

Μανώλης Χριστοδουλάκης κηδεία Γεννηματά

Η ταφή της Φώφης Γεννηματά γίνεται στο Α΄ Νεκροταφείο όπου ο δήμος Αθηναίων , όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος παραχώρησε τον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.