Φλωρίδης στον Realfm: Πρέπει να γίνουν συμβούλια αποφυλακίσεων – Υπάρχουν και ψυχοπαθείς εγκληματίες

“Έχω περάσει τρεις δεκαετίες που είμαι σε αυτόν τον κλάδο και θυμάμαι ότι το 1989 είχα διοριστεί σε επαρχιακή εισαγγελία και επιθεωρούσα τις αγροτικές φυλακές. Οι αγροτικές φυλακές είναι φυλακές με μεγάλες ποινές γιατί εκεί εργάζονται και αφαιρούνται ημέρες από την ποινή τους. Την πρώτη φορά που πήγα στην είσοδο υπήρχε ένας ευγενικός φύλακας, στη συνέχεια πήγα στην αίθουσα του διευθυντού και είπα έχετε εξαιρετικούς υπαλλήλους και μου απάντησε δεν είναι υπάλληλοι, είναι κρατούμενοι” δήλωσε ο Εισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Αυτός που μου άνοιξε την πόρτα ήταν κρατούμενος, ρώτησα. Και μου απάντησε ναι, είναι κάποιος που σκότωσε τον γείτονά του. Μάλωναν για τα χωράφια με το πότισμα σε μια αγροτική περιοχή και την ώρα που κοιμόταν ο γείτονάς του στο χωράφι τον έλουσε βενζίνη και του έβαλε φωτιά. Ο δε νεαρός που είχε το κυλικείο είχε σκοτώσει κάποιον σε καβγά στο λιμάνι του Πειραιά και τον σκότωσε με 14 μαχαιριές. Τι θέλω να πω; Και οι υπόλοιποι κρατούμενοι που ήταν εκεί για βαριά εγκλήματα ανθρωποκτονιών ήταν άνθρωποι με εγκλήματα πάθους, για παράδειγμα ο μάγειρας είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη γυναίκα του επειδή πίστευε ότι τον απατά, την χτύπησε με 15 μαχαιριές, αλλά σώθηκε. Όλη η βαριά εγκληματικότητα της εποχής εκείνης συνδυαζόταν με εγκλήματα αντεκδίκησης, πάθους, κληρονομικές διαφορές. Στη συνέχεια όμως η μορφολογία του εγκλήματος άλλαξε δραματικά” περιέγραψε.

“Δεν είναι μόνο ότι αυξήθηκε η βία. Θεωρώ ότι η δεκαετία που μετάλλαξε το έγκλημα στην Ελλάδα είναι το 1980. Υπήρξε αλματώδεις αύξηση των κακουργημάτων. Θα σας δώσω δύο νούμερα: το 1955 είχαμε 1.042 κακουργήματα, το 1980 8.244 και ξέρετε αυτή η αλματώδης αύξηση συνδέθηκε κατ’εξοχήν με την αστυφιλία” συμπλήρωσε.

“Το έγκλημα υπάρχει, το βαρύ έγκλημα υπάρχει. Οι αιτίες είναι πολλές, το θέμα είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, είναι ψυχοπαθείς εγκληματίες και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το να έρχεται η πολιτεία και να λέει κατά καιρούς, βγάζω έναν νόμο και τους βγάζω έξω όλους, αυτό δεν είναι αντεγκληματική πολιτική, αυτό είναι ισοπέδωση. Πρέπει να γίνουν συμβούλια αποφυλακίσεων, αυτή είναι η πρότασή μου. Υπάρχουν σε όλον τον κόσμο ειδικά συμβούλια αποφυλακίσεων, στα οποία θα συμμετέχουν εγκληματολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, δικαστές, εισαγγελείς, όποιος είναι ειδικός για αυτό, που θα ελέγχουν κάθε κρατούμενο έναν, έναν” υπογράμμισε.

“Το θέμα των αποφυλακίσεων έχει γίνει σαν μόδα” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ