Φλωρίδης στον Realfm: Μη παραγραφή στα εγκλήματα κατά ανηλίκων – Οι βλάβες στα παιδιά είναι μόνιμες

“Είναι γεγονός ότι η αυστηροποίηση σε σχέση με τις ποινές όχι μόνο για αυτά τα εγκλήματα, έχει προ πολλού εξαληφθεί, πια μιλάμε για έλλειψη σοβαρού ποινικού οπλοστασίου για πάρα πολλά αδικήματα όχι μόνο για αυτά εις βάρος γυναικών ή ανηλίκων, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή τις παιδεραστίες. Γενικώς υπήρχε μια τάση να γίνει πιο light το ποινικό μας σύστημα. Εμείς οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων φυσικά διαφωνούσαμε με αυτή την τακτική” δήλωσε ο Εισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Προ 30 ετών όταν είχα πρωτοδιορισθεί, εξέτιες μια ποινή 15 ετών, μπορεί το δικαστήριο να σου χάριζε και δύο χρόνια στο τέλος ή έναν χρόνο. Εξέτιες 13 χρόνια. Σήμερα με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που έχουν γίνει στους Κώδικες, είναι απίστευτο υπήρχαν διατάξεις που τροποποιήθηκαν πέντε φορές σε έναν χρόνο. Πλέον μπορείς να βγεις στα δύο με τρία χρόνια. Τότε ποια είναι η έννοια των ποινών; Χώρια ότι συνεχώς η Βουλή, και το λέω με μεγάλη μου λύπη αυτό, λειτουργεί ως πλυντήριο για σοβαρά εγκλήματα, ψηφίζονται διατάξεις υπέρ κάποιων ανθρώπων με σκοπό να μην φτάσουν στα δικαστήρια. Λυπάμαι που το λέω. Ξέρετε εμείς οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς στο παρασκήνιο των δικαστηρίων υπάρχει μια απογοήτευση γενικά, δεν μπορείς να δικάζεις συνέχεια μια τάξη ανθρώπων και μια τάξη να ξεφεύγει” ανέφερε.

“Σε σχέση με τους ανηλίκους και δεν θέλω να φανεί αυστηρή αυτή η πρόταση, πρέπει τα εγκλήματα αυτά να είναι απαράγραπτα. Τι πάει να πει παραγραφή; Ή τουλάχιστον αυτό που έγινε τελευταία, να επανέλθει η αναστολή στο πλημμέλημα, γιατί η διαφορά του πλημμελήματος από το κακούργημα δηλαδή αν έχουμε μια αποπλάνηση ενός παιδιού, το οποίο είναι 14 ή 15 ετών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι διαφορά μιας ημέρας. Δηλαδή το 14 θα είναι πλημμέλημα, το 14 συν μια ημέρα θα είναι κακούργημα. Τι αλλάζει σε σχέση με το παιδί; Το παιδί μετά από μια ημέρα θα είναι πιο ώριμο και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει διαφορετικά; Γιατί ο δράστης να έχει περισσότερα οφέλη να τύχει άλλης μεταχείρισης να βιάσει ένα παιδάκι 15 ετών από αυτόν που θα βιάσει παιδάκι 14 ετών;” συμπλήρωσε.

“Τα εγκλήματα κατά ανηλίκων πρέπει να είναι απαράγραπτα διότι εγκλήματα που τελούνται σε βάρος παιδιών δεν πρέπει να παραγράφονται ποτέ. Οι βλάβες στα παιδιά είναι μόνιμες. Η ποινική δίκη όποτε και να γίνει είναι μια ανακούφιση για το παιδί, που ενδεχομένως μεγάλωσε ή για τους συγγενείς τους. Αυτή η δίκη είναι σαν μια κάθαρση της ψυχής” υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ