Έβρος: Καρφιά στην Εγνατία ζητούν οι κάτοικοι για τους διακινητές που οδηγούν ανάποδα – «Δρόμος καρμανιόλα»

Αναβρασμός και αγανάκτηση επικρατεί στον Έβρο με τους πολίτες να φοβούνται να κινηθούν ελεύθερα και να τρέμουν για την ζωή τους όσο οδηγούν, έπειτα από τα συνεχόμενα τροχαία, μερικά από αυτά θανατηφόρα, που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Εγνατία Οδό, όπως και σε επαρχιακούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής.

Έβρος: Διακινητής μεταναστών οδηγούσε ανάποδα στην Εγνατία Οδό – ΒΙΝΤΕΟ

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Η έκνομη, παράνομη και αντίθετη σε κάθε γράμμα του νόμου κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό, δεν αποτελεί κάποιο πρωτοφανές φαινόμενο από τους διακινητές παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι δεν υπολογίζουν τόσο την ζωή τους, όσο και των υπολοίπων, καθώς τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα με μοναδικό στόχο να ξεφύγουν από τους ελέγχους και από τα χέρια της Αστυνομίας.

Τροχαίο με έναν νεκρό στον Έβρο: Διακινητής μεταναστών ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου – Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Συγκεκριμένα, το ημερολόγιο έγραφε 15 Απριλίου όταν συνέβη το πρώτο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη, με θύμα έναν πατέρα δύο παιδιών. Από τότε, ακολούθησαν κι άλλα περιστατικά παράνομης οδήγησης στο αντίθετο ρεύμα, προκαλώντας την ανησυχία και την οργή των κατοίκων. Στις 6 Ιουλίου, σημειώθηκε ακόμη ένα τροχαίο δυστύχημα στον κόμβο του Αρδανίου, όταν ένας διακινητής παράτυπων μεταναστών, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διερχόμενο όχημα και να χάσει την ζωή του ο οδηγός που κινούταν κανονικά στο ρεύμα. Στις 28 Ιουλίου, καταγράφηκε ακόμη ένα επικίνδυνο περιστατικό, όταν διακινητής κινούταν για περίπου μία ώρα στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας Οδού στο ρεύμα από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή.

Ακόμη, την περασμένη Κυριακή (30/07) όχημα που οδηγούσε και πάλι διακινητής με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον χωριό Δωρικό, του δήμου Αλεξανδρούπολης, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που κινούταν κανονικά στο ρεύμα, στο οποίο επέβαινε μία εξαμελής οικογένεια που τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά.

Έβρος Δωρικό τροχαίο

Τα τελευταία δύο περιστατικά σημειώθηκαν μόλις σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης (01/08), όπου σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ένα αυτοκίνητο κινούταν αντίθετα στο ρεύμα, λίγο πριν τα διόδια του Ιάσμου με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό το ρεύμα προς Κομοτηνή από τα διόδια του Αρδανίου.  Παράλληλα, την ίδια ώρα, κλειστά είναι τα διόδια της Μέστης για παρόμοιο συμβάν.

Αυξημένη αστυνόμευση και έλεγχοι σε όλη την Περιφέρεια

«Τα περισσότερα οχήματα είναι κλεμμένα ή ενοικιαζόμενα και έρχονται από όλη την Ελλάδα, και για αυτό στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε ακόμη πιο αυξημένη αστυνόμευση σε όλα τα σημεία ελέγχου, όπως τα διόδια και οι κόμβοι, αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια, κυρίως σε όσους κατευθύνονται προς τον Έβρο» ανέφερε στο enikos.gr, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμετζόπουλος.

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα (31/07) πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παρουσία τοπικών αρχών, των τριών κυβερνητικών βουλευτών, των αστυνομικών αρχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως και στελεχών της Εγνατίας Οδού. Πρώτο θέμα στο «τραπέζι», έπεσε η αντιμετώπιση των φαινομένων ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας διακινητών στο οδικό δίκτυο της περιοχής, οπότε και ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα για να μειωθούν – ή να σταματήσουν εντελώς – τα συγκεκριμένα περιστατικά.

«Είναι ένα ζήτημα που συζητούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο με την Ελληνική Αστυνομία, όσο και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να βρεθεί μία λύση που να αφορά την ασφάλεια όλων των πολιτών αλλά και όσων καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα συμβάντα με κίνδυνο την ζωή τους. Πέρα από την αυξημένη αστυνόμευση, εξετάσαμε και το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τεχνητά εμπόδια, όπως καρφιά ή δίχτυα, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί από το υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ , καθώς πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει βάσει νομοθεσίας και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο. Όλα αυτά τα κυκλώματα μεταναστών εξετάζουν συνέχεια τι παραθυράκια υπάρχουν ανοιχτά για να δράσουν, οπότε πλέον με τα μέτρα που θα ληφθούν θεωρώ πως δεν θα υπάρχει περιθώριο πλέον να εκμεταλλευτούν τίποτα.» επισημαίνει ο κ. Δερμετζόπουλος.

Τροχαίο στον Έβρο

«Δρόμος καρμανιόλα η Εγνατία Οδός»

Για δρόμο «καρμανιόλα» έκανε λόγο μέσω του enikos.gr ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, τονίζοντας πως οι οδηγοί των επικίνδυνων οχημάτων έχουν εντολές από τα αδίστακτα κυκλώματα μεταναστών, να μην σταματούν πουθενά και για κανέναν λόγο, όπως και ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για ανήλικους. «Δεν υπολογίζουν τίποτα. Τρέχουν με απίστευτη ταχύτητα, είτε ανάποδα, είτε κανονικά, και η Εγνατία Οδός πλέον θεωρείται μία μεγάλη καρμανιόλα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την μεταναστευτική πίεση που υπάρχει αυτό το διάστημα στον Έβρο, ο ίδιος απάντησε πως παρατηρείται στην περιοχή του Σουφλίου, με τους διακινητές να επιλέγουν κυρίως αυτό το κομμάτι, καθώς μόλις πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε η επέκταση του φράχτη. «Το φαινόμενο είναι καθημερινό, πιάνουμε κάθε μέρα διακινητές μεταναστών, είμαστε σε πόλεμο με τα κυκλώματα».

Υπογραφές για καρφιά στους δρόμους μαζεύουν οι κάτοικοι – Μηχανοκίνητη πορεία το Σάββατο

Την κατάσταση στα χέρια της αποφάσισε να πάρει μία μερίδα πολιτών του Έβρου, έπειτα από τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που προκαλούν διακινητές παράτυπων μεταναστών που μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργήσει ομάδα στο Facebook, με σκοπό τη συγκέντρωση υπογραφών (δείτε ΕΔΩ) για την τοποθέτηση καρφιών στους κόμβους της Εγνατίας Οδού.

«Επειδή το κακό έχει παραγίνει δεν πάει άλλο ας μαζέψουμε υπογραφές για να τοποθετηθούν καρφιά στους κόμβους στην Εγνατία οδό στον Έβρο, με τον τρόπο αυτό τα αυτοκίνητα που πάνε να μπούνε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας θα σκάνε τα λάστιχα τους και δεν θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα, ήδη έχουν χάσει την ζωή τους 2 αθώοι συμπολίτες μας ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε με αυτόν το φόβο και το άγχος», τονίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Παράλληλα, καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σάββατο (05/08) στις 10:00 το πρωί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οπότε και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία από τον επαρχιακό δρόμο της Αλεξανδρούπολης-Φερών όπου θα τερματίσει στις Φέρες και θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του δρόμου για περίπου 1 ώρα. «Ζητάμε την αυτονόητη ασφάλεια στους δρόμους για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα» αναφέρουν οι ίδιοι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ