Έτσι θα προστατευτείτε από τους σεισμούς – ΒΙΝΤΕΟ

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (6,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο) που ταρακούνησε λίγο μετά τις 12 τη Θεσσαλία.

Από τον σεισμό ταρακουνήθηκε ολόκληρη η Θεσσαλία, με τους κατοίκους της Λάρισας να βγαίνουν από σπίτια και καταστήματα και οι μαθητές να βγαίνουν από τις σχολικές αίθουσες. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στον Τύρναβο που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο, στην περιοχή της Ποταμιάς, και στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, αλλά και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλο, Πιερία, Φλώρινα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Aττική καθώς και σε βαλκανικές χώρες.

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλα γεωτεκτονικά φαινόμενα όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρω-ασιατική λιθοσφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή.

Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες προστασίας από τους σεισμούς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Μέσα στο σπίτι

Έξω από το σπίτι

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

Exit mobile version