Ετοιμάζουν νέα τάγματα εφόδου – Ποια είναι η φασιστική οργάνωση που κινείται στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής

Ποια είναι η φασιστική οργάνωση που κινείται στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής και απηύθυνε προσκλητήριο σε Ευρωπαίους νεοναζί να έρθουν στη χώρα μας. Ανοιχτές προπονήσεις μαχητικών αθλημάτων σε δημόσιους χώρους, ιδεολογικές συζητήσεις σε κατασκηνώσεις και εξάσκηση στο μποξ, αλλά και καλέσματα σε μέλη ξένων φασιστικών οργανώσεων.

Των ΑΛ. ΚΟΝΤΗ, Θ. ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η Propatria είναι μια οργάνωση που απασχολεί Αστυνομία και Δικαιοσύνη εδώ και δύο χρόνια, λόγω των σποραδικών επεισοδίων που έχουν προκαλέσει τα φερόμενα μέλη της. Ωστόσο, τα περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και ο γενικότερος τρόπος που λειτουργεί κάνουν πλέον τις Αρχές να ασχολούνται πολύ πιο σοβαρά με αυτήν την ομάδα, η οποία φαίνεται πως έχει βάλει στόχο να αναβιώσει τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν την περασμένη Τετάρτη από τον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι, όπου ομάδα ναζιστών επιτέθηκε σε αντιφασίστες, αλλά και απλούς επιβάτες του συρμού, είναι ενδεικτικά των προθέσεων που είχαν εκείνοι οι οποίοι διοργάνωσαν τις επεισοδιακές εκδηλώσεις για τη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο, την 1η Νοεμβρίου του 2013. Ωστόσο, οι πληροφορίες που υπήρχαν για την κινητικότητα στον χώρο των νεοφασιστών είχαν προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία φαίνεται πως κατάφερε να αποσοβήσει πολύ πιο σοβαρά επεισόδια.

Από τις 13 Αυγούστου, στο προφίλ που διατηρεί η Propatria σε κοινωνικά δίκτυα είχε αναρτηθεί κάλεσμα για τη φετινή 1η Νοεμβρίου. «Σας καλούμε -Έλληνες και Ευρωπαίους- σε συγκέντρωση τιμής και μνήμης για τους συναγωνιστές μας», έγραφε το κείμενο. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 31 Οκτωβρίου, η Αστυνομία συνέλαβε 21 άτομα, μέλη της ιταλικής φασιστικής οργάνωσης Casa Pound, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι Ιταλοί νεοφασίστες, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις των ακροδεξιών, απελάθηκαν. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τους Έλληνες ομοϊδεάτες τους να προβούν σε ενέργειες πανομοιότυπες με αυτές που οργάνωναν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το κάλεσμα σε Ευρωπαίους φασίστες που απηύθυναν τον Αύγουστο μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, οι Έλληνες νεοφασίστες φαίνεται πως προετοιμάζονταν πυρετωδώς.

Οι κατασκηνώσεις

Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, στα κοινωνικά δίκτυα της Propatria είχε ανακοινωθεί η διοργάνωση κατασκήνωσης, σε άγνωστη τοποθεσία, το τριήμερο 6 με 8 Οκτωβρίου. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν σε διάφορες περιθωριακές και μη ομάδες του διαδικτύου απαντούν σε όλες τις απορίες που προκύπτουν για το τι έλαβε χώρα σε αυτήν την κατασκήνωση. Προπόνηση στο μποξ και σε άλλα μαχητικά αθλήματα, καθώς και σε τεχνικές μάχης ένας προς έναν, αλλά και συζητήσεις ιδεολογικού περιεχομένου, κάτω από εθνικιστικά σύμβολα και πανό ήταν αυτά που κυριάρχησαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που η Propatria διοργανώνει τέτοιου είδους «μαχητικές συνάξεις», όπως ακριβώς έκανε η Χρυσή Αυγή. Στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, αλλά και σε άλλους χώρους, τα μέλη της Propatria διοργανώνουν «ανοιχτές προπονήσεις». «Οι αθλητές μας δείχνουν τις ικανότητές τους στην πυγμαχία, στο ΜΜΑ και στο kick boxing», γράφει το σχόλιο κάτω από τη φωτογραφία των γυμνασμένων, κοντοκουρεμένων νέων που κρύβουν τα πρόσωπά τους.

Η Propatria παρουσιάζεται ως αθλητικός σύλλογος πολεμικών τεχνών, που φέρεται να στεγάζεται κατά καιρούς σε διάφορα γυμναστήρια στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά και στα νότια προάστια Στην πραγματικότητα, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λειτουργεί ως «φυτώριο» νεοφασιστών. Άλλωστε, οι σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, πριν από την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση, δεν είναι κρυφές.

Το 2016, η Propatria ανέλαβε, σε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, να φρουρεί τα γραφεία της, καθώς και μια δήθεν στέγη «αστέγων Ελλήνων» στον Βοτανικό, που είχε ιδρύσει η εγκληματική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου. Αργότερα, το 2021, φερόμενα μέλη της Propatria πραγματοποίησαν συντονισμένες επιθέσεις σε αντιφασίστες και μέλη του ΚΚΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά. Για την επίθεση και τον τραυματισμό που δέχθηκαν στο Νέο Ηράκλειο τον Οκτώβριο του 2021 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε συλληφθεί ένας 32χρονος, ο οποίος φέρεται πως είχε συμμετάσχει και σε επεισόδια που είχαν γίνει στα συλλαλητήρια των αντιεμβολιαστών. Σημειώνεται πως δικηγόρος του 32χρονου, ο οποίος αναρτούσε στα social media φωτογραφίες με το τατουάζ της σβάστικας που έχει στο μπράτσο του, ήταν ο σημερινός βουλευτής των «Σπαρτιατών», Χάρης Κατσιβαρδάς.

Ποινικές διώξεις

Για τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης, τέσσερα φερόμενα ως μέλη της Propatria συνελήφθησαν λίγα λεπτά μετά την επίθεση στο μετρό στο Μοναστηράκι. Απτόητοι, είχαν μεταβεί στο Θησείο, ανάβοντας πυρσούς και φωνάζοντας φασιστικά συνθήματα. Και οι τέσσερις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη για αδικήματα, όπως το κακούργημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων σε συγκοινωνίες μέσων σταθερής τροχιάς από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, αλλά και για δέκα πλημμελήματα (κάποια κατά περίπτωση), όπως διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής ειρήνης, βία κατά υπαλλήλων, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απείθεια, παράνομη οπλοφορία/οπλοχρησία, παράνομη κατοχή φωτοβολίδων, απειλή και κλοπή.

Οι τέσσερις συλληφθέντες ναζιστές, που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια στο μετρό και ξυλοκόπησαν ακόμα και επιβάτιδα του συρμού απλά γιατί είχε την ατυχία να φορά μαύρα ρούχα, έδειξαν με εμφατικό τρόπο στις Αρχές Ασφαλείας πως κάποιοι επιχειρούν να ξαναβγάλουν στους δρόμους τα τάγματα εφόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη χαρτογράφηση που έχουν πραγματοποιήσει στον συγκεκριμένο χώρο οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., η Propatria, παρά τη σχέση της με τη Χρυσή Αυγή, ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία, συνεργαζόμενη κατά καιρούς και με άλλες ομάδες του νεοναζιστικού χώρου, ενώ διατηρεί επαφές με αντίστοιχες ευρωπαϊκές οργανώσεις φασιστών.

Παράλληλα, τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης ήταν αυτά που έκαναν την εμφάνισή τους στο Νέο Ηράκλειο το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συναυλίας, εξαπολύοντας απειλές κατά των συγκεντρωμένων.

Η 16χρονη

Στο ίδιο περιστατικό, μια 16χρονη βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο κεφάλι. Είχαν προηγηθεί επεισόδια, καθώς, μετά την επιδρομή των ακροδεξιών, στο σημείο έφτασε και ομάδα της ΟΠΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 16χρονη, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, έχει αρχίσει να ανακτά την επαφή της με το περιβάλλον, ενώ την έρευνα για τις συνθήκες του τραυματισμού της έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση.

Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο υποστηρίζουν πως βρήκαν τη 16χρονη πεσμένη στο οδόστρωμα και σοβαρά τραυματισμένη στο κεφάλι, ενώ οι αντιφασίστες υποστηρίζουν πως τη χτύπησαν οι αστυνομικοί. Η ιατροδικαστής που την εξέτασε διέγνωσε τραύμα στο πίσω μέρος της κεφαλής που είναι δυνατόν να προήλθε από πτώση, αλλά και από αμβλύ όργανο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών έχουν ήδη συλλέξει βιντεοληπτικό υλικό από περιφερειακά με το σημείο του τραυματισμού ακίνητα, καθώς το σημείο είναι «τυφλό» από κάμερες, ενώ έχουν πάρει καταθέσεις από κατοίκους της περιοχής που ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Ωστόσο, όλα θα ξεκαθαρίσουν από την κατάθεση που θα δώσει, όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας της, η ίδια η 16χρονη κοπέλα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ