Ερωτήματα για τον θάνατο του Έλληνα στη Γερμανία: Οι τοπικές Αρχές μιλούν για “έμφραγμα”

Τη δική τους εκδοχή δίνουν οι Αρχές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 25χρονου Γιώργου Ζαντιώτη, στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος στο Βούπερταλ. Η υπόθεση έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων, ειδικά από τη στιγμή που είδε το φως ένα βίντεο που καταγράφει τη βίαιη σύλληψη του 25χρονου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα.

Το ζήτημα συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών να δίνει πληροφορίες για την υπόθεση, που παρακολουθούν στενά και οι ελληνικές Αρχές. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Βούπερταλ, ως αιτία θανάτου του 25χρονου “αναφέρεται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου”, ενώ ισχυρίστηκε ότι η αδελφή του 25χρονου “μας είπε ότι εκείνο το βράδυ πήρε LSD”. “Κι αν δει κανείς την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά του το επόμενο πρωί, όχι μόνο κατά της αδελφής του αλλά και της αστυνομίας, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι έδρασε υπό την επήρεια ναρκωτικών και πιθανότατα η δηλητηρίαση από τις ουσίες να οδήγησαν στο έμφραγμα”, πρόσθεσε.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, την υπόθεση θανάτου του Γιώργου Ζαντιώτη έφερε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Τόμας Κουτσάτι. Είχε προηγηθεί η θύελλα αντιδράσεων μετά τη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βίντεο με αστυνομικούς να έχουν ακινητοποιήσει στο έδαφος τον νεαρό Έλληνα, έξω από νυχτερινό κέντρο του Βούπερταλ, και να προσπαθούν ασκώντας βία να τον ακινητοποιήσουν για να του περάσουν χειροπέδες.

Ο κ. Κουτσάτι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Ρόιλ να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Τι ακριβώς έγινε και η σύλληψη κατέληξε στο θάνατο του συλληφθέντα στο κρατητήριο της αστυνομίας, αλλά και γιατί το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το θάνατό του. Η ενημέρωση από τον Χέρμπερτ Ρόιλ και μια εκπρόσωπο από την εισαγγελία, δεν ξεπέρασε τα 15 λεπτά, ενώ ερωτήσεις δεν έγιναν.

ενημέρωση για την υπόθεση του Έλληνα στη Γερμανία

Θάνατος Έλληνα στη Γερμανία: “Πέθανε από έμφραγμα”

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι “σύμφωνα τουλάχιστον με την ιατροδικαστική έκθεση η άσκηση βίας δεν μπορεί να είναι η αιτία του θανάτου του”. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Βούπερταλ, Βολφ-Τίλμαν Μπάουμερτ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο Ζαντιώτης δεν έφερε τραύματα, ούτε άνοιξαν ράμματα από προηγούμενη εγχείρηση κοιλίας. (ΣΣ είχε κάνει επέμβαση για να βάλει δαχτυλίδι στο στομάχι). Ως αιτία θανάτου αναφέρεται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αν και όπως μας τόνισε ο κ. Μπάουμερτ, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί σε κάποιον, όταν έχει ήδη πεθάνει. Η ίδια έκθεση έδειξε δε ότι ο 25χρονος έπασχε από μεγαλοκαρδία. “Γνωρίζουμε επίσης από άλλη ιατρική εξέταση ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση γιατρού λόγω καρδιακών προβλημάτων” λέει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας. “Εκείνο που μας είπε η αδελφή του ήταν ότι εκείνο το βράδυ ο αδελφός της πήρε LSD. Κι αν δει κανείς την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά του το επόμενο πρωί, όχι μόνο κατά της αδελφής του αλλά και της αστυνομίας, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι έδρασε υπό την επήρεια ναρκωτικών και πιθανότατα η δηλητηρίαση από τις ουσίες να οδήγησαν στο έμφραγμα”.

Ένα άλλο σημείο που δημιουργεί ερωτήματα είναι γιατί, όταν στη συνέχεια οδηγήθηκε με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα και είχε πλέον ηρεμήσει, του πήραν αίμα με αποτέλεσμα να αντιδράσει και πάλι με βία, να κλωτσά και να προσπαθεί να δαγκώσει μια αστυνομικό. Ήταν πράγματι τόσο απαραίτητο να γίνει η αιμοληψία εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, να χάσει τις αισθήσεις του και να πεθάνει; “Πρόκειται για καθιερωμένη εξέταση που ισχύει σε ολόκληρη τη Γερμανία. Δεν ήσασταν μπροστά στην αιμοληψία, ούτε κι εγώ, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε” απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. “Δεν ξέρουμε αν και γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι. Αλλά τα δεδομένα είναι σαφή, ο άνδρας ήταν βίαιος, αντιστάθηκε, έπρεπε να συλληφθεί, και με την λήψη αίματος έπρεπε να βρεθεί, εάν πήρε ναρκωτικά, αλκοόλ, ποια ήταν η αιτία. Την αιμοληψία δεν έκανε ένας οποιοσδήποτε αστυνομικός, αλλά ένας γιατρός”, πρόσθεσε.

ενημέρωση για την υπόθεση του Έλληνα στη Γερμανία

“Εγώ πήρα την απόφαση μη δημοσιοποίησης”

Ένα ακόμη ερώτημα που έχει προκύψει, είναι γιατί η Εισαγγελία του Βούπερταλ δεν εξέδωσε δελτίο τύπου, ως είθισται, την ημέρα που ο Έλληνας κατέληξε στο κρατητήριο της αστυνομίας. Ήθελε άραγε κάτι να αποσιωπήσει; “Την αρμοδιότητα έχει η εισαγγελία, και η Εισαγγελία αποφάσισε αν θα το δημοσιοποιήσει ή όχι, και πότε θα το κάνει” είπε στη Deutsche Welle o Ρόιλ. “Νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση ήθελε να προστατεύσει την οικογένεια, αλλά δεν το ξέρω. Παράκλησή μου ρωτήστε τον, και σίγουρα θα λάβετε απάντηση”. Όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Βούπερταλ, Βολφ-Τίλμαν Μπάουμερτ, την απόφαση μη δημοσιοποίησης την πήρε ο ίδιος.

“Μπορώ και να σας το αιτιολογήσω. Έχουμε έναν 25χρονο άνδρα που δεν ήταν σεσημασμένος, αλλά έκανε ένα μεγάλο λάθος υπό την επήρεια ναρκωτικών. Μεταμορφώθηκε σε άλλον άνθρωπο και έκανε πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ. Επιτέθηκε πρώτα στην αδελφή του, μετά στους αστυνομικούς, συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα και στο τέλος έχασε τη ζωή του. Μια τραγική αλληλουχία γεγονότων. Χωρίς να φταίει άλλος, εκτός από αυτόν που του έδωσε ναρκωτικά, τον οποίο και αναζητούμε. Και σεβάστηκα την οικογένεια. Αλλά όταν βγήκε το γεγονός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις πιο απίθανες εκδοχές για τον θάνατό του, αποφάσισα να το δημοσιοποιήσω, διότι δεν θα μπορούσα να προστατέψω πια την οικογένεια του νεαρού από τη δημόσια συζήτηση του τί έγινε”.

Από χθες η σορός του δόθηκε στην οικογένεια. Ο δικηγόρος της θα πρέπει να ενημερωθεί για το φάκελο, να πάρει όλες τις γνωματεύσεις, τις εκθέσεις και τις μαρτυρίες αναζητώντας απαντήσεις.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.