Εργασίες για έναν μήνα στη Γέφυρα Σερβίων: Προβλήματα και στις εναλλακτικές διαδρομές – Δήμαρχοι της περιοχής μιλούν στο enikos.gr

Η γέφυρα των Σερβίων στην Κοζάνη έκλεισε για όλα τα οχήματα μετά τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε διευρυμένη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη, όμως πόσο έτοιμες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές για να «υποδεχτούν» τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα επικρατήσει;

Επίσημο: Κλείνει η υψηλή γέφυρα των Σερβίων – Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Της Εύης Κατσώλη

Η απόφαση για το κλείσιμο της γέφυρας των Σερβίων ήταν μονόδρομος, καθώς οι μετρήσεις των οργάνων που τοποθετήθηκαν από τους μηχανικούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, έδειξαν επιτάχυνση της ρηγμάτωσης στα «πονεμένα» σημεία, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφάλειας για τους διερχόμενους οδηγούς.

Γέφυρα Σερβίων: Κλείνει άμεσα έπειτα από πληροφορίες για διεύρυνση των ρωγμών

Όπως είπε μάλιστα, ο δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου στο enikos.gr, «βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δοθεί, οι εργασίες θα διαρκέσουν έναν μήνα» όμως, όπως πρόσθεσε, «πάμε με τη λογική του οδοντιάτρου: ψάχνοντας τι συμβαίνει με ένα δόντι δεν ξέρεις τι θα βρεις παρακάτω. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γέφυρα».

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου έθεσαν και ζήτημα σχετικά με το κατά πόσο είναι κατάλληλες οι εναλλακτικές διαδρομές για να «αντέξουν» τον μεγάλο όγκο οχημάτων.

Έκτακτη συνεδρίαση για την Γέφυρα Σερβίων: Φωτογραφία – ντοκουμέντο από τις ρωγμές – «Η απομόνωση είναι προ των πυλών»

Οι εναλλακτικές διαδρομές είναι είτε μέσω της γέφυρας του Ρυμνίου, η οποία… επιτρέπει σε αυτοκίνητα και φορτηγά από το Βελβεντό και τα Σέρβια να κατευθύνονται προς την Κοζάνη, είτε μέσω του επαρχιακού δρόμου Πολυφύτου.

Όπως είπε ο κ. Στεργίου, «αρκετά σημεία του δρόμου από το Ρύμνιο που ήταν να γίνουν έργα, δεν έχουν παραδοθεί, ενώ οι διελεύσεις των οχημάτων σε ορισμένα «κομμάτια» θα γίνονται μέσα από οικισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σίγουρα χρειάζονται τεχνικές βελτιώσεις και στις εναλλακτικές διαδρομές. Το θέμα της γέφυρας δεν ήταν καινούριο. Είχε τεθεί εδώ και αρκετό καιρό, άρα θα έπρεπε να υπάρχει μια ετοιμότητα, να είναι έτοιμοι οι άλλοι δρόμοι».

Από την πλευρά του και ο κ. Ελευθερίου υποστήριξε ότι «εδώ και χρόνια υποδομές και δημόσια κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί και πλέον θα πρέπει όλα να μπουν στο «μικροσκόπιο», καθώς το πρόβλημα αυτό χρονίζει».

Η γέφυρα Σερβίων κατασκευάστηκε το 1973 και η τελευταία συντήρηση έγινε το 2012 και νωρίτερα το 1995. Επιμέρους μικρότερες ή μεγαλύτερες εργασίες συντήρησης μπορεί να γίνονταν, αλλά δεν υπάρχει εικόνα εάν αυτές αφορούσαν στη στατικότητα, την ασφάλεια ή κάτι άλλο, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι φορείς.

Οι συνέπειες στον Βελβεντό από το κλείσιμο της γέφυρας

Οι συνέπειες στον Βελβεντό από το κλείσιμο της γέφυρας Σερβίων είναι μεγάλες όπως επισημαίνει ο δήμαρχος. Ο κ. Στεργίου τόνισε στο enikos ότι «προκύπτει σοβαρό πρόβλημα σε διάφορους τομείς. Καταρχάς σε εκείνον της υγείας, καθώς οι κάτοικοι του Βελβεντού… απομακρύνονται από την έδρα του νομού. Επίσης για την τοπική οικονομία καθώς σε ένα δίμηνο από τώρα θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Πώς θα πάνε τα προϊόντα στη βόρεια Ελλάδα και στο εξωτερικό; Τα προϊόντα εκτελωνίζονται στην Βέροια και πλέον χρειάζονται ατελείωτες ώρες και αυξημένα έξοδα λόγω της μεγαλύτερης απόστασης. Επίσης συνέπειες υπάρχουν στον τουρισμό και στην εφοδιαστική αλυσίδα (καύσιμα, τροφοδοσία καταστημάτων κλπ) καθώς αυξάνεται επίσης το κόστος λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων και αυτό σε μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Ο δήμαρχος Βελβεντού πρότεινε δε, η σύσκεψη να γίνει στην περιοχή προκειμένου οι αρμόδιοι να δουν και να διαπιστώσουν το πρόβλημα από κοντά.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ