Έρευνα για οικονομική απάτη από τους αντιεμβολιαστές

Έρευνα για κύκλωμα επιτήδειων που εκμεταλλεύονται το λεγόμενο «κίνημα των αντιεμβολιαστών» για να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Του ΘΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗ

Στο στόχαστρο των αξιωματικών της υπηρεσίας αυτής βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία πρωταγωνιστούν στη διαδικτυακή εκστρατεία κατά των εμβολιασμών, μέσα από ιστοσελίδες και ομάδες σε διάφορα -περιθωριακά και μη- κοινωνικά δίκτυα, με κάποιους από αυτούς να προέρχονται από την ηγετική ομάδα που στελέχωνε την «εκστρατεία» του Αρτέμη Σώρρα.

Ηδη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει συγκεντρώσει στοιχεία και περιμένει απαντήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από πλατφόρμες ανάρτησης οπτικού υλικού, προκειμένου να γίνει η επίσημη ταυτοποίηση των προσώπων αυτών.

Στη συνέχεια, πρόκειται να μπει στον κύκλο των ερευνών και η Οικονομική Αστυνομία, μιας και τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι πρόκειται για απάτη σε βάρος χιλιάδων αφελών που πιθανότατα να οδηγήσει σε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

«Οι σαρώσεις στα social media και γενικότερα στο διαδίκτυο είχαν ξεκινήσει από την αρχή της εμφάνισης του φαινομένου των αντιεμβολιαστών που διέδιδαν ανυπόστατες φήμες και προέτρεπαν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται», λέει στη Realnews ανώτατο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας και περιγράφει το πώς σιγά-σιγά ξεδιπλώνεται το παρασκήνιο πίσω από αυτόν τον ιδιότυπο ψηφιακό ακτιβισμό, που κατόρθωσε να συσπειρώσει χιλιάδες άτομα από ετερόκλητους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.

«Οταν εντοπίσαμε τις πρώτες ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πρώτες ιστοσελίδες με αυτό το περιεχόμενο, διαπιστώσαμε πως η ρητορική και τα κείμενα θύμιζαν έντονα αυτά που έλεγε ο Αρτ. Σώρρας την περίοδο που εμφανίστηκε διακηρύσσοντας πως θα πληρώσει το δημόσιο χρέος με τα… ανατολίτικα ομόλογά του», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Και, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, είχαν δίκιο.

Πίσω από τα βασικότερα μέσα προπαγάνδισης του αντιεμβολιασμού αλλά και της αμφισβήτησης σχεδόν όλων των κρατικών υπηρεσιών και της λειτουργίας τους, οι αστυνομικοί βρήκαν τα ίχνη δύο πρώην στελεχών της ομάδας του Αρτ. Σώρρα, οι οποίοι μάλιστα είχαν παραπεμφθεί και καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα σχετικά με τη δράση της διαβόητης «Ελλήνων Συνέλευσις».

Να σημειωθεί ότι οι διώξεις που είχαν ασκηθεί τότε, οι οποίες οδήγησαν τον Αρτ. Σώρρα στη φυλακή, αφορούσαν στο σύνολό τους απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Realnews αντιεμβολιαστές έρευνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ