Έρχεται τσουνάμι – Αγωνία για την επέλαση της Όμικρον

Τείχος προστασίας απέναντι στην επικείμενη επέλαση της Όμικρον, με τη λήψη επιπλέον μέτρων, ζητούν έγκριτοι επιστήμονες μέσω της Realnews.

Των Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ, Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, ΘΑΝ. Κ. ΤΣΙΤΣΑ

Οι ειδικοί, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από χώρες του εξωτερικού που ήδη έχουν πληγεί, εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων και επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ελλάδα και καλούν την πολιτεία και τους πολίτες να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η χώρα μας βρίσκεται περίπου δύο εβδομάδες πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης και, ως εκ τούτου, έχει δυνατότητα έγκαιρης
αντίδρασης.

Συνεπώς, η λήψη μέτρων περιορισμού της κινητικότητας, αμέσως μετά τις γιορτές, φαντάζει επιβεβλημένη. «Η λήψη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της ‘‘Ομικρον’’ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, από τη στιγμή που η νέα μετάλλαξη είναι πολύ πιο μολυσματική», τονίζει ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ζητώντας αύξηση των εμβολιασμών. «Η ανοσία στον γενικό πληθυσμό πρέπει να ξεπεράσει το 80% και να επιταχύνουμε την τρίτη δόση, που προσφέρει υψηλή προστασία κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, οι οποίες είναι και οι πιο ευάλωτες», τονίζει.

Όμικρον - γιορτές

Σύμφωνα με τον Γ. Τούντα, πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι τις φετινές γιορτές θα τις περάσουμε σε κλειστό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. «Οχι μεγάλες συναθροίσεις, σε οποιαδήποτε περίπτωση. Η ‘‘Ομικρον’’ είναι πολύ επικίνδυνη. Επίσης, πρέπει να αυξήσουμε τη συχνότητα των τεστ, τα οποία πρέπει να διενεργούνται πιο συχνά και κυρίως όταν έχουμε εκτεθεί σε συναντήσεις με τρίτα πρόσωπα. Οπως, επίσης, και πριν βρεθούμε με τρίτα πρόσωπα», σημειώνει ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, ζητά να επιστρέψουν σε μεγαλύτερο βαθμό η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση μετά τις γιορτές, χωρίς όμως να κλείσουν τα σχολεία, καθώς θεωρεί δεδομένη την έξαρση της πανδημίας.

Καθολικό testing λόγω Όμικρον

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης ξεκαθαρίζει ότι η «Ομικρον» είναι παρούσα στην κοινότητα και, από τη στιγμή που υπάρχουν ήδη μικρές συρροές, θα πρέπει με κάθε μέσο να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της.

Τα μέτρα, σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη, θα πρέπει να στοχεύουν σε δύο άξονες. Πρώτον, εσωτερικά στην κοινότητα, όπου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ελέγχων και σε εμβολιασμένους. Ανεξάρτητα από την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, να μην είναι υποχρεωτικό το rapid test για την είσοδο στα κέντρα διασκέδασης, ο καθηγητής υποστηρίζει πως είναι απαραίτητο το καθολικό testing για όσους αποφασίσουν να διασκεδάσουν σε ταβέρνες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.

Επιπλέον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρει ότι θα πρέπει, ειδικά τις ημέρες των εορτών, να ενταθούν οι έλεγχοι για τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσον αφορά τα τετραγωνικά ανά πελάτη. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό. «Η ένταση των ελέγχων για την αποτροπή εισαγωγής στη χώρα νέων μεταλλάξεων αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα. Πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου, με πολύ καλή καταγραφή των ταξιδιωτών, οι οποίοι θα πρέπει να εισέρχονται μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ. Θα προέβλεπα δύο τουλάχιστον rapid tests στις 7 και 10 ημέρες μετά την επιστροφή τους, ακόμα και αν έχουν αρνητικό τεστ εισόδου», αναφέρει ο Ν. Τζανάκης.

Παράλληλα, ζητά από την πολιτεία να εντείνει το επόμενο κρίσιμο διάστημα την τηλεργασία, ενώ σε ό,τι αφορά τα σχολεία τονίζει ότι «θα μπορούσε να παραταθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ιδίως αν δούμε τους πανδημικούς δείκτες να επιδεινώνονται».

Όμικρον

Τη λήψη επιπλέον μέτρων στη χώρα μας ζητά και ο δρ. Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Mount Sinai Hospital Ιωάννης Πρασσάς. Οπως εξηγεί, μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες οι επιστήμονες, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας σε Βρετανία και Δανία, θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον «ρυθμό επιθετικότητας» του νέου στελέχους για το επόμενο δίμηνο, αλλά και το πόσο υψηλό αναμένεται το κύμα των νοσηλειών που θα έχει ως αποτέλεσμα.

Οπως εξηγεί, όμως, για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ βρίσκεται στο «κόκκινο», δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αναμονής. «Οφείλουμε, μπροστά στο διακύβευμα της προσωρινής αλλά ολικής κατάρρευσης του ετοιμόρροπου ΕΣΥ, να είμαστε –δυστυχώς- η πρώτη χώρα που θα οδηγηθεί, με βάση την αρχή της προφύλαξης, σε κάποια μέτρα περιορισμού. Δεν αναφέρομαι σε γενικό lockdown, καθώς νομίζω ότι μια τέτοια απόφαση, στην παρούσα φάση, δεν θα υποστηριζόταν από τον κόσμο», σχολιάζει ο Ι. Πρασσάς και αναφέρει κάποια ενδιάμεσα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας. 

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ