Το χρονικό του τρόμου στη Μονή Πετράκη – Το “σκοτεινό” παρελθόν του ιερέα

του Κυριάκου Μαντούβαλου

Το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη, όπου 37χρονος ιερέας επιτέθηκε στους Μητροπολίτες της έδρας με καυστικό υγρό κατά την εξέταση της καθαίρεσής του, έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Δέκα τραυματίες νοσηλεύονται σε Λαϊκό, Γεννηματάς και ΚΑΤ. Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής κρατείται ο δράστης-ιερομόναχος.

Στον δεύτερο όροφο της Μονής Πετράκη, στο κέντρο της Αθήνας, ο 37χρονος ιερέας Βεροίας, Θ.Κ. περιμένει την τελική απόφαση καθώς σε πρώτο βαθμό το συνοδικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει την καθαίρεση του. Ο λόγος ήταν πως στις 14 Ιουνίου 2018 είχε συλληφθεί με ποσότητα 1,8 γρ. κοκαΐνης κάτω από τα ράσα και συγκεκριμένα μέσα στο εσώρουχο του.

Το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς όλα έδειχναν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε, δεν θα έπειθαν το συνοδικό δικαστήριο και η καθαίρεση του θα επικυρωνόταν. Λίγο μετά τις 7, πλησιάζει την έδρα και ρωτά τους Μητροπολίτες «είστε μιλημένοι από τον Βεροίας, σας έχει πιάσει ο Βεροίας;» Πριν ακόμα του απαντήσει κάποιος έβγαλε δυο πλαστικά μπουκάλια με κόκκινο υγρό και αρχίζει να «ραντίζει» προς τους Μητροπολίτες. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι το υγρό που τους έριχνε ο 37χρονος ιερέας ήταν καυστικό, με αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να νιώθουν ότι καίγονται.

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός δέκα ανθρώπων. Επτά Μητροπολιτών, δύο πολιτών και ενός αστυνομικού. Ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος που υπήρχε ανησυχία μήπως είχε επηρεαστεί η όραση του, εν τέλει αποδείχθηκε ότι είναι δερματολογικό το πρόβλημα, καθώς το καυστικό υγρό τον έκαψε λίγο πάνω από το μάτι. Οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Γλυφάδας ήταν να λάβουν εξιτήριο αργά χθες το βράδυ από το ΚΑΤ όπου μεταφέρθηκαν, αφού η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Τελικά έλαβαν εξιτήριο σήμερα το πρωί. Οι Μητροπολίτες Κηφισίας, Γουμενίσσης, Δρυϊνουπόλεως και Κασσανδρείας που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» παρέμειναν το βράδυ στο νοσοκομείο.

Εξιτήριο πήρε ήδη ο αστυνομικός που εξετάστηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας όλων των τραυματιών δεν κρίνεται ανησυχητική.

Νέες ΦΩΤΟ από την αίθουσα συνεδριάσεων μετά την επίθεση με βιτριόλι

Στις νέες φωτογραφίες που φέρνει στη δημοσιότητα το orthodoxtimes.gr, αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το καυστικό υγρό. Έπιπλα που παρουσιάζουν ζημιές και μαυρισμένα και κατεστραμμένα έγγραφα που είχαν μπροστά τους οι Μητροπολίτες δείχνουν τις συνέπειες της επίθεσης. Καυστικό υγρό φαίνεται να έπεσε και στο αναλόγιο με το Ευαγγέλιο.

Σε πολλά έδρανα υπάρχουν παρατημένα καλυμμαύχια, κάτι που δείχνει ότι οι Μητροπολίτες, όπως περιέγραψαν και οι ίδιοι, έφυγαν τρέχοντας από την αίθουσα, αφήνοντας πίσω τα πράγματά τους. Άλλωστε το βιτριόλι, έπεσε πάνω στα άμφιά τους τα οποία “έλιωναν” και πολύ έσπευσαν να τα βγάλουν.

Ο 37χρονος ιερέας με το βεβαρημένο παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 37χρονος απασχολεί τόσο την εκκλησία όσο και την αστυνομία. Είχε χειροτονηθεί από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας και έχει βεβαρημένο παρελθόν, καθώς πριν από τη σύλληψη του με την ποσότητα κοκαΐνης, είχε εμπλακεί σε υποθέσεις οικονομικής φύσης, ενώ ήταν πρωταγωνιστής σοβαρών επεισοδίων που είχαν γίνει το 2015 έξω από εκκλησία χωριού στην Ημαθία. Σε εκείνα τα επεισόδια είχε χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Για τον λόγο αυτό, ο ιερέας, μετατέθηκε στο Καλοχώρι από την Αγία Βαρβάρα Ημαθίας.

Άνθρωποι που γνωρίζουν την πορεία της ζωής του 37χρονου μιλούν για ένα ορφανό παιδί, μεγαλωμένο μέσα στη φτώχεια. Το 2019 όταν εκδίδεται η απόφαση για καθαίρεση του σε πρώτο βαθμό, εμφανίζεται να αναζητεί δουλειά στην Κύπρο μέσω social media, δηλώνοντας ότι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του με τα ναρκωτικά φαίνεται στους λογαριασμούς του στα social media να καλεί τους πιστούς να μην αφήνουν το μίσος να ξεχειλίσει, γιατί τότε ο Σταυρός τους γίνεται βαρύτερος.

Ενώ θέση είχε πάρει ανοιχτά το 2018, κατά την περίοδο που συζητούνταν η διακοπή μισθοδοσίας κληρικών από το κράτος.

Ιεράρχες και συνεργάτες των Μητροπολιτών, που τους επισκέφτηκαν στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται, ερωτώμενοι για το θέμα μίλησαν για εκδικητικά κίνητρα του 37χρονου, καθώς θεωρούσε ότι ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης είχε μεσολαβήσει ώστε να τελεσιδικήσει η καθαίρεση του, κάτι που φώναζε και στους Μητροπολίτες κατά την επίθεση.

Συνήγορος ιερέα: Δεν είναι ψυχικά υγιής και υπάρχουν στοιχεία

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ιερέα μίλησε στον ΑΝΤ1. Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι “ζητάμε συγγνώμη εκ μέρους του εντολέως μου και στους μητροπολίτες, οι οποίοι επλήγησαν από την πράξη του και στον αστυνομικό που είναι τραυματίας, και στους συνηγόρους υπεράσπισης του”

“Θα σας τονίσω το εξής όμως, η πράξη του χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης, διότι δεν είναι ένας απλός ποινικός. Υπάρχει παρελθόν” πρόσθεσε. “Καταδικάζω την πράξη απερίφραστα. Δεν θα τον αναλάμβανα, αν δεν γνώριζα ότι χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι ψυχικά υγιής και υπάρχουν στοιχεία. Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο. Είχε το ακαταλόγιστο, δεν είχε σώας τας φρένας. Πριν 1,5 μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ο πελάτης μου” υπογράμμισε.

“Δεν θέλω να καταλογίσω καμία ευθύνη ούτε στη μονή Πετράκη, ούτε στους Μητροπολίτες, ούτε στον Αρχιεπίσκοπο. Όμως, όταν ξέρουν το παρελθόν του συγκεκριμένου ιερέα, όταν πριν από 1,5 μήνα πήγε να αυτοκτονήσει, όταν έχει γράψει στο facebook μηνύματα ότι θα προβεί σε πράξεις, θα έπρεπε να τον είχαν υπό την προσοχή τους” ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Στο πλευρό των τραυματιών η πολιτική ηγεσία του τόπου

Λίγα λεπτά μετά τη μεταφορά των τραυματιών στο Λαϊκό νοσοκομείο βρέθηκε εκεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συνόδευσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Γεννηματάς βρέθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία μάλιστα έφτασε στο νοσοκομείο πριν από τους τέσσερις τραυματίες που μεταφέρθηκαν εκεί και τους υποδέχθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Με τον Αρχιεπίσκοπο επικοινώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για να εκφράσει τον αποτροπιασμό της για το περιστατικό και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκφράσει την στήριξη του, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να ευχηθεί ταχεία ανάρρωση.Αυτοκριτική από Ιερώνυμο και αλλαγή… 200 χρόνια μετάΟ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μίλησε για μια δύσκολη κατάσταση, που όμως ευτυχώς γλύτωσαν τα χειρότερα. Στη συνέχεια έκανε μια σημαντική τοποθέτηση με αυτοκριτική χροιά, δείχνοντας ταυτόχρονα εξαιρετικά αντανακλαστικά στα εύλογα ερωτήματα που προξενεί το πρωτοφανές αυτό γεγονός λέγοντας: «Αυτό όμως σαν γεγονός πρέπει να μας προβληματίσει και να διερωτηθούμε γιατί έγινε, ποιοι δεν πρόσεξαν, πού είναι οι ευθύνες; Και να λάβουμε τα μέτρα μας. Μέτρα όχι κατασταλτικά από πλευράς εκκλησίας αλλά μέτρα πνευματικά, μέτρα προβληματισμού για τον τρόπο σπουδής των κληρικών μας, μέτρα, πώς επιλέγουμε τους κληρικούς μας κι ένα σημείο, που ιδιαίτερα το χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες γιατί από αύριο ετοιμάζεται να ψηφιστεί νόμος της εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως, δηλαδή, τι χρειάζεται να σπουδάσεις και πώς θα κινηθεί κάποιος που θέλει να γίνει κληρικός. Μέχρι τώρα έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος που προσπαθούμε τώρα και η Πολιτεία και εμείς να το διορθώσουμε. Διερωτάται κανείς, θα μπορούσε παραδείγματος χάριν ένας Εύελπις ή αξιωματικός της αεροπορίας να ‘ρθει στην εκκλησία και να πει «μορφώστε με γιατί εγώ θέλω να οδηγήσω το αεροπλάνο ή εγώ θέλω να κάνω το επάγγελμα μου, του στρατιωτικού, του αστυνομικού, του αεροπόρου. Αυτό γίνεται μέχρι τώρα μόνο στην εκκλησία. Τους παπάδες τους μορφώνει η Πολιτεία. Το υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που μέχρι τώρα είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη, για την παρακολούθηση, για την εκπαίδευση των ανθρώπων οι οποίοι θα υπηρετήσουν την Εκκλησία. Τώρα λοιπόν γίνεται μια τομή και η Εκκλησία έπειτα από 200 περίπου χρόνια μπορεί να έχει –όχι την πρωτοβουλία- την πλειοψηφία στο συμβούλιο εκείνο που θα αποφασίζει πως θα μπουν αυτά τα παιδιά, πώς θα μαθητεύσουν…»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ