Επιστρατεύουν scanner για τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων εμβολιασμού – Στο “πόδι” η ΕΛ.ΑΣ.

Του Κυριάκου Μαντούβαλου

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης covid-19, όπως και τα αρνητικά αποτελέσματα μοριακών και rapid test είναι απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα τόσο για όσους μετακινούνται από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά όσο και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Όπως είναι λογικό, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει προσπάθεια πλαστογραφίας τέτοιων εγγράφων.

Σε αρκετά αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως στο Παρίσι ή το Βερολίνο εντοπίστηκαν ταξιδιώτες που έφεραν πλαστά πιστοποιητικά, ώστε να μεταβούν στον προορισμό που ήθελαν. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη χώρα μας, καθώς 34 άνθρωποι εντοπίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, το χρονικό διάστημα 28/6-4/7. Πρόκειται για αλλοδαπούς, 26 άνδρες και οκτώ γυναίκες, που κατηγορούνται για πλαστογραφία πιστοποιητικών. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω αλλοδαποί επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αρχών Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πορτογαλίας, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα μας με προορισμό τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Ισπανία. Τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου.

Αντίστοιχο ζήτημα προέκυψε και με ταξιδιώτες από τη Ρωσία για τη χώρα μας, καθώς κατά τους ελέγχους βρέθηκαν αρκετά πλαστά πιστοποιητικά που σχετίζονται με τον κορονοϊο (πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κτλ). Αυτό οδήγησε στην απόφαση να αλλάξει η οδηγία υποδοχής και πλέον θα πρέπει είτε να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε να υποβάλλονται σε μοριακό ή rapid test.

Σε επιφυλακή οι αρχές

Τόσο στα λιμάνια, όσο κυρίως στα αεροδρόμια της χώρας, οι αρχές έχουν γνώση αυτών των περιστατικών και ελέγχουν διεξοδικά τα πιστοποιητικά, ενώ στο «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχει και εξειδικευμένο τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι διαθέσιμα και τα ειδικά μηχανήματα scanner που θα ελέγχουν τον ειδικό μοναδικό κωδικό που υπάρχει σε κάθε πιστοποιητικό (QR), ώστε να περιορίζεται όσο περισσότερο γίνεται η πιθανότητα να ταξιδέψει κάποιος από και προς τη χώρα, έχοντας πλαστά πιστοποιητικά σχετικά με τον κορονοϊό.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.