Επιχείρηση “σαφάρι ελέγχων στη διασκέδαση” – Έρχονται κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα

Επιχείρηση “εντατικοί έλεγχοι στη διασκέδαση” μπαίνει μπροστά από την κυβέρνηση, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά και με τους απαιτούμενους κανόνες τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ- κλαμπ, τα οποία από τις 15 Ιουλίου θα λειτουργούν είτε ως αμιγείς είτε ως μεικτοί χώροι.

Στόχος του επιχειρησιακού σχεδίου που θα μπει σε εφαρμογή είναι να μην μετατραπούν οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε υγειονομικές “βόμβες” και σε εστίες υπερματάδοσης του κορονοϊού, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που έχει ανακοπεί η καθοδική πορεία των κρουσμάτων και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου για την τήρηση των μέτρων έδωσε το στίγμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων”.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Λευτέρης Οικονόμου αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Ν. Χαρδαλιάς αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νικόλας Γιατρομανωλάκης αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, η γενική γραμματέας Εργασίας ‘Αννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης και ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ‘Αγγελος Μπίνης.

Εντατικοί έλεγχοι και κυρώσεις

Οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και την ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των μέτρων θα είναι σαρωτικοί σε ολόκληρη τη χώρα. Τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στους τουριστικούς προορισμούς που σφύζουν από κόσμο λόγω του καλοκαιριού. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη με νόημα “η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων της δημόσιας υγείας για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα αφορά τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πελάτες”.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη όταν ρωτήθηκε για τους ελέγχους και το κλίμα χαλάρωσης που φαίνεται να επικρατεί στο κομμάτι της διασκέδασης από νεότερες κυρίως ηλικίες και εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, απάντησε ότι «από τον πρώτο μήνα της πανδημίας η κυβέρνηση καλεί σε εγρήγορση και όχι σε εφησυχασμό. Το έχουμε κάνει σε όλες τις φάσεις της πανδημίας και σε περιόδους έξαρσης και σε εκείνες της ύφεσης. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους, μεγάλη προσοχή, ενίσχυση του εμβολιασμού και πολύς συχνός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος».

Αυτό που φοβίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι το ότι είναι θέμα χρόνου το τέταρτο κύμα να φτάσει και στην Ελλάδα, όπου ήδη παρατηρείται μια ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο OPEN.

“Περιμένουμε να έρθει, είναι θέμα χρόνου να φτάσει στην Ελλάδα. Ήδη γίνεται μια ευρεία διασπορά της μεταλλάξεως “Δέλτα”. Πιστεύω ότι γύρω στα μέσα Αυγούστου θα δούμε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή γίνεται διασπορά του ιού κυρίως από νέους ανθρώπους και κυρίως σε χώρους διακοπών. Αργά ή γρήγορα η διασπορά θα φτάσει στους ανεμβολίαστους και δυστυχώς έχουμε αρκετούς και αυτό είναι αρκετό για να δημιουργηθεί το τέταρτο κύμα” τόνισε ο ίδιος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση θέλουν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις με νέες εστίες υπερ- διασποράς που θα οδηγούσαν και στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ