Επιχείρηση “να αντέξουν τα νησιά” – Το σχέδιο για να μην χαθεί το στοίχημα του τουρισμού

Συνεχίζεται ο συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τη δοκιμασία στα νησιά και το μεγάλο στοίχημα που παίζεται για τον τουρισμό. Στο τρίπτυχο “εμβολιασμοί, έλεγχοι, τεστ” καθώς και στο μήνυμα τήρησης των μέτρων παντού, χωρίς εξαιρέσεις, επενδύει το Μαξίμου, διανύοντας περίοδο αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων και της στρατηγικής του μπροστά στο μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.

Η κυβέρνηση αγωνιά να κλείσει το συντομότερο δυνατό “τρύπες” που επιτρέπουν να εκπέμπονται αρνητικά σήματα και πυροδοτούν αντιδράσεις και αβεβαιότητα για τις προοπτικές της βαριάς βιομηχανίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Πρωταρχικός στόχος είναι να αποφευχθεί μια “νέα Μύκονος”, δηλ. η ενεργοποίηση βεντάλιας αυστηρών μέτρων, προσαρμοσμένων κατά τόπους στην Επικράτεια και ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα. Ωστόσο, το παράθυρο για δραστικές τοπικές παρεμβάσεις, όπως επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν στο νησί των ανέμων με επίκεντρο τη διασκέδαση, θα μείνει ανοιχτό ανάλογα με τα δεδομένα και προτού προκύψουν, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, “ανεξέλεγκτες καταστάσεις”.

Με ορίζοντα το τέλος του επόμενου μήνα (και με ιδιαίτερη προσοχή στην εβδομάδα από τις 13 έως τις 18 Αυγούστου), η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει το μήνυμα “τουρισμός με κανόνες”. Στην κατεύθυνση αυτή η άμεση πρόκληση είναι η… αντοχή κυρίως των νησιών που υποδέχονται τον κύριο όγκο των επισκεπτών, με δεδομένο ότι πληθαίνουν οι περιοχές που προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση και τους επιστήμονες.

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην εκστρατεία πειθούς για την εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Δεύτερο “όπλο” είναι οι σφιχτοί έλεγχοι στις μετακινήσεις και τη διασκέδαση και το τρίτο είναι η διεύρυνση της ιχνηλάτησης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες των “ΝΕΩΝ”, να ενεργοποιηθούν άμεσα κινητές ομάδες υγείας σε λιμάνια δημοφιλών τουριστικών προορισμών, προκειμένου να ενταθεί η διαδικασία των rapid test. Είναι ενδεικτική άλλωστε η προαναγγελία του Στέλιου Πέτσα για “πιο σαφείς κανόνες για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους” τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και τις μετακινήσεις. Ανοιχτό αφήνει μερίδα ειδικών το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα, όπως νέες προϋποθέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού των μη εμβολιασμένων, γεγονός που έχει συζητηθεί αλλά απορρίφθηκε το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση λόγω της δυσκολίας στην επιτήρηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ