Φωτιά στην Εύβοια: Ακόμη μια δύσκολη νύχτα – Οκτώ χωριά σε πύρινο κλοιό – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Το ένα μετά το άλλο, χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες, όμως κόντρα στο καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας, πυροσβέστες και εθελοντές μάχονται για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από χθες, Κυριακή, το πρωί.

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι.

Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.

Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.

Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.

Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.

Παράλληλα, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

Συγκλονιστικές εικόνες στο Πευκί

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες στο Πευκί, όπου οι πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο την περιοχή για να γλιτώσουν από την ανεξέλεγκτη φωτιά που πλησιάζει την περιοχή. Τις τελευταίες ώρες, περίπου 350 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε φέρι μποτ. Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρι μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρι, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους. Η φωτιά αυτή την ώρα είναι στον οικισμό Αρτεμίσιο, και οι φλόγες έχουν φτάσει πολύ κοντά στο Πευκί. Στα ανοικτά της θάλασσας βρίσκεται και η τορπιλάκατος «Νικηφόρος» , έτσι ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί

Νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για νέες εκκενώσεις οικισμών. Συγκεκριμένα δόθηκε εντολή για Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι, ενώ η αγωνία των τοπικών φορέων και των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία.

Κυκλωμένο από τις φλόγες ήταν πριν από κάποιες ώρες και το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που απέμειναν εκεί μετά την εκκένωσή του, έκαναν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Πηγή facebook: Christina Mavropoulou

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Πηγή: Facebook Adventure Evia

Πηγή facebook: Βασιλική-Ψαροπούλι 5 πμΦωτεινή Αθανασίου

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και πλησίασε νωρίτερα περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά.

85 πολίτες μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή του Λιμενικού

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Στη Σκιάθο 64 άτομα

Δεκάδες πυρόπληκτοι κάτοικοι από τα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκάφος, από το Πευκί στην απέναντι ακτή της Σκιάθου για να έχουν μία ασφαλή διαμονή για όσες ημέρες χρειαστούν. Έπειτα από συνεννοήσεις μεταξύ των δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Σκιάθου το σκάφος «Καλυψώ» πήγε στο Πευκί της Εύβοιας και παρέλαβε 64 πυρόπληκτους της περιοχής και τους μετέφερε στην Χώρα της Σκιάθου στις 4:30 τα ξημερώματα, και από εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά στο ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς».

Μέσω του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκου Ευσταθίου και της Dolphin Skiathos διατέθηκαν στον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα δεκάδες δωμάτια σε μικρά ξενοδοχεία για να καταλύσει ο κόσμος, ενώ στο «Σκιάθος Παλλάς» διαμένουν 22 πυρόπληκτοι από την Εύβοια.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «πρωταρχικός στόχος ήταν να διασωθούν οι άνθρωποι και εμείς ως γείτονες προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε μία ανάσα ανακούφισης από τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουν. Ό,τι χρειαστούν και όσο θα απαιτηθεί θα σταθούμε δίπλα τους».

Δήμαρχος Ιστιαίας: Είμαστε μόνοι μας, δέχομαι γελοία μηνύματα για εκκένωση

Η Βόρεια Εύβοια φλέγεται. Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Γκοτζιάς ξεσπά: “Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας”. Όπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο OPEN, “είμαστε μόνοι μας. Πέντε ημέρες περιμένουμε τα εναέρια μέσα που ακόμα δεν έχουμε δει. Τα είδαμε χθες για μισή μέρα και έπειτα από δραματικές εκκλήσεις. Έπρεπε να είναι εδώ όλα. Με έπαιρναν πρόεδροι κοινοτήτων και μου έλεγαν ότι με δύο ρίψεις σώζεται το χωριό τους. Ποιος θα αντικρίσει αυτούς τους ανθρώπους;”.

Ο κ. Γκοτζιάς είπε ότι “το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης για να εκκενώσουμε τα χωριά. Εκκενώνονται τα χωριά; Σώζονται επειδή τα σώζουμε μόνοι μας. Μένουν κάτοικοι πίσω και τα σώζουν με αυτοθυσία. Πρέπει τώρα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα για να σωθεί ο τόπος μας. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Δεν έχει κατασβεστεί μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει η φωτιά στη θάλασσα για να πουν πάει τελείωσε και αυτό. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανά χωριό”.

“Η φωτιά στις Γούβες φτάνει από τρία μέτωπα. Φοβόμαστε για τα χωριά γύρω από την Ιστιαία. Το πύρινο μέτωπο σαρώνει τα πάντα. Αυτό που έχει συμβεί στη Β. Εύβοια είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Τι περιμένουμε άλλο για να βγουν τα εναέρια μέσα;” τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει: “η 8η Αυγούστου θα καταγραφεί ως η ημέρα του ολοκαυτώματος της Βόρειας Εύβοιας”.

Δείτε το βίντεο του OPEN:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ