Δραματικές ώρες στο Σπαθάρι Ευβοίας: Καίγεται το χωριό – Σπαρακτικές κραυγές για βοήθεια και από Ιστιαία

Δραματική είναι η κατάσταση με τη φωτιά στην Εύβοια. Τρία μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με την αγωνία των κατοίκων και των τοπικών φορέων να έχει χτυπήσει… κόκκινο και να ζητούν επειγόντως εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Μια μεγάλη εστία φωτιάς υπάρχει από νωρίς το πρωί στο χωριό Σπαθάρι. Αν και νωρίτερα η κατάσταση φαινόταν να είναι διαχειρίσιμη, αργότερα άλλαξε η φορά του ανέμου με αποτέλεσμα η φωτιά να ξαναπροσεγγίσει το χωριό και οι φλόγες σύμφωνα με τους κατοίκους έχουν φτάσει στην πλατεία. Οι ίδιοι τρέχουν να σώσουν και τα ζώα που είναι εγκλωβισμένα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να τιθασεύσουν την πυρκαγιά. Στο Σπαθάρι ήδη καίγεται η εκκλησία ενώ νωρίτερα κάηκε και μια αποθήκη στην είσοδο του χωριού. Το Σπαθάρι έχει εκκενωθεί όμως, πολλοί κάτοικοι έχουν μείνει πίσω για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Δύσκολες στιγμές πέρασαν και στο διπλανό χωριό, το Μετόχι, όπου η φωτιά έφτασε στις παρυφές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» είπε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Δραματικές εκκλήσεις από την Ιστιαία

Ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο φωτιάς είναι εκείνο που πήρε κατεύθυνση προς Ιστιαία. Εκεί οι κάτοικοι απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις να τους βοηθήσουν. Μιλώντας στο OPEN μια κάτοικος της περιοχής με σπαρακτική φωνή ζητεί βοήθεια από εναέρια μέσα. “Σας παρακαλώ στείλτε βοήθεια, εναέρια μέσα. Η φωτιά έχει φτάσει έως εδώ… Δεν μπορώ να μιλήσω γιατί έχω και τα παιδιά. Έχουν φέρει όλους τους πυρόπληκτους εδώ. Θα καούμε. Δεν θα μείνει τίποτα. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού, θα καούμε. Είμαστε στον Δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε έρχεται. Έρχεται από παντού η φωτιά. Ας έρθουν δύο αεροπλάνα. Σας παρακαλώ… Καταλαβαίνω για την Αθήνα, αλλά θα καούμε. Θα καούν άνθρωποι. Δεν μιλάμε πλέον για δάσος αλλά για ανθρώπινες ζωές. Θα γίνει συνωστισμός εάν χρειαστεί να φύγουμε”.

Τη δραματική κατάσταση περιγράφει και άλλη κάτοικος της Ιστιαίας. “Βλέπω πολύ καπνό στον ουρανό. Δεν πετάει τίποτα από το πρωί. Μας έχουν ξεχασμένους. Σβήνουμε από τον χάρτη. Δείχνουν μόνο Αθήνα και Ολυμπία. Δεν ξέρω αν υπάρχει σχέδιο για την Ιστιαία για το πώς θα μπορεί κάποιος να φύγει, εάν χρειαστεί. Χρειαζόμαστε αεροπλάνα. Είναι απότομες χαράδρες με δέντρα που χρειάζονται αεροπλάνα. Θα καούν άνθρωποι. Είμαστε πέμπτη ημέρα αβοήθητοι”.

Η φωτιά στο Πευκί το βράδυ της Παρασκευής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ