Ένταση στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα ναυπηγεία της Ελευσίνας στο Σύνταγμα – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το είπαν και το έκαναν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Από εκεί ξεκίνησαν πορεία πεζή για το Σύνταγμα με τελικό προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζητούσαν να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, για να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

Στο ύψος των λουλουδάδικων η αστυνομία έστησε φραγμό και όταν οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να τον διασπάσουν προκλήθηκαν επεισόδια.

Όπως είχαμε μεταδώσει από το Σάββατο στο enikos.gr η κατάσταση στα ναυπηγεία είναι έκρυθμη, κυρίως με την διγλωσσία ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, για το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Η αβεβαιότητα για το μέλλον των εργαζομένων είναι έκδηλη και κανείς δεν δίνει διαβεβαιώσεις ότι η αμερικανική προσπάθεια εξυγίανσης θα συνεχίσει υπό την κυβερνητική στήριξη. Κρατώντας πανό με συνθήματα καλούσαν τον Πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά ώστε να δοθεί ένα τέλος στο σήριαλ της τύχης των Ναυπηγείων που, κινδυνεύουν με αποχώρηση της αμερικανικής ΟΝΕΧ και να οδηγηθούν στην πλήρη απαξίωση.

«Έχει βρεθεί επενδυτής ο όποιος αναλαμβάνει τα χρέη μέσω του άρθρου 106 β & δ του Πτωχευτικού Κώδικα, στο δικαστήριο, όμως θα πρέπει να καταθέσει ένα bussines plan (σχέδιο βιωσιμότητας), λογικό που για να γίνει αποδεκτό από τον δικαστή θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Μόνο μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος του Π.Ν, εξασφαλίζεται η πληρωμή των χρεών και γίνεται δυνατή η εξυγίανση του ναυπηγείου.

Όλη αυτή η στασιμότητα και η ατολμία της κυβέρνησης στο να μη δίνει επιτέλους λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημά μας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία η οποία επιδεινώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις που δεν υπάρχουν» ανέφερε η επιστολή των εργαζομένων που εστάλη προς τον Πρωθυπουργό το απόγευμα της Παρασκευής, καταλήγοντας: «Η υπομονή μας πλέον έχει εξαντληθεί και ο εκνευρισμός μας από τις συνεχείς καθυστερήσεις και την έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας είναι ιδιαίτερα έντονος. Οποιαδήποτε λύση η οποία μπορεί να οδηγήσει στο να χάσουμε τα λεφτά μας, τις θέσεις εργασίας και την δουλειά μας δεν είναι αποδεκτή, και θα μας βρει απέναντι. Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι η πρόθεση η δική σας και της κυβέρνησης , μένει όμως και να αποδειχτεί με πράξεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ