Ενοχές: Τα προβλήματα που δημιουργούν στη ζωή μας

Ενοχές: Τα προβλήματα που δημιουργούν στη ζωή μας

Το ενοχικό συναίσθημα ακόμα και όταν δεν παράγει εμφανή παθολογία είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων και δυσλειτουργικών συμπεριφορών. Ας δούμε τις πιο βασικές δυσλειτουργίες στην ανθρώπινη συμπεριφορά όπως τις αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής Lucio Della Seta.

 

1. H υποχονδρία.

Οι ενοχές γίνονται αιτία να δημιουργηθούν η θανατοφοβία ο συνεχής και έμμονος φόβος του θανάτου και η υποχονδρία δηλαδή η συνεχής και υπερβολική ανησυχία για τις σωματικές λειτουργίες του οργανισμού. Δυο είναι οι λόγοι που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα. Ο πρώτος είναι ότι όλες οο ενοχοποιήσεις συνοδεύονται από απόσυρση στοργής και αγάπης την οποία το μικρό παιδί βιώνει σαν απειλή εγκατάλειψης και θανάτου και αυτό το συναίσθημα παραμένει μέσα στο ενοχικό σύμπλεγμα.

Ο άλλος είναι ότι οι ενοχοποιήσεις που τραυματίζουν πολύ το παιδί εμποδίζουν την αυτόνομη ανάπτυξή του και το διατηρούν σε κατάσταση υπερβολικής εξάρτησης από τις ιδέες των γονιών. Όταν μεγαλώσει και αρχίσει να παρατηρεί την πραγματικότητα με τα δικά του μάτια -ωθούμενο από το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης που η κάθε νέα γενιά επιτυγχάνει καταλήγει σε συμπεράσματα που εν μέρει διαφέρουν από εκείνα των γονέων για το πώς πρέπει να ζει κανείς τη ζωή του.  Καταλαμβάνεται από φόβο μπροστά στην ικανοποίηση των δικών του επιθυμιών διότι εκείνες αντιπροσωπεύουν μια παράβαση.

 

2. Η ματαιωμένη προσδοκία, οι συζυγικοί καβγάδες 

Το ενοχικό αίσθημα ευθύνεται και για την υπερβολική μας ανάγκη να μας υπολογίζουν και να μας αγαπούν κάτι που έχει ολέθρια αποτελέσματα στις σχέσεις των ζευγαριών. Πολλοί σύζυγοι άνδρες και γυναίκες δαπανούν τεράστιο χρόνο αλληλοκατηγορούμενοι για εγωισμό και για έλλειψη αγάπης και ενδιαφέροντος. Πολλοί άνθρωποι όντως είναι εγωιστές και δεν ξέρουν αν αγαπούν αλλά πώς γίνεται να είναι τόσο διαδεδομένη η αμοιβαία μομφή; Το ενοχικό συναίσθημα που υπάρχει και στους δυο παράγει αυτό το αποτέλεσμα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ