Ένα μετόχι στην Κόκκινη Πλατεία μπλοκάρει την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος

H διαμάχη ανάμεσα στους Αγιορείτες και στη Ρωσία για το μετόχι του Αγίου Νικολάου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας αποτελεί εμπόδιο την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος για τους εορτασμούς των 1.000 χρόνων παρουσίας των Ρώσων μοναχών στον Άθω, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Ωστόσο, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, θα μεταβεί τελικά στις 27 Μαΐου για δύο μέρες στο Άγιο Ορος: σε επιστολή που απέστειλε στον Βαρθολομαίο την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι η επίσκεψή του θα είναι προσκυνηματικού χαρακτήρα.

Παρά την επιθυμία του να συλλειτουργήσουν με τον κ. Βαρθολομαίο, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θέλει να «νομιμοποιήσει» τη ρωσική πρωτοβουλία, όπως αναφέρεται.

Πριν από δέκα μέρες επισκέφθηκαν τον Άθω δέκα μέλη των αρχών ασφαλείας υψηλών προσώπων της Ρωσίας και σε σύσκεψη που είχαν με μέλη της Ιεράς Επιστασίας, της διοίκησης του Αγίου Ορους και της Ελληνικής Αστυνομίας, διερεύνησαν θέματα ασφάλειας, ενώ έφυγαν χωρίς να δεσμευτούν για κάτι – και ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Βλ. Πούτιν.

Μέσα στις πολλές διαφορές που έχουν προκύψει ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία ήταν και το αγιορείτικο μετόχι του Αγίου Νικολάου στην Κόκκινη Πλατεία: «Ε, όχι να σας βάλουμε και στην Κόκκινη Πλατεία», ήταν η απάντηση των Ρώσων στο αίτημα των Αγιορειτών στο να επανέλθουν στο μετόχι του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανήκε στη Μονή Ιβήρων από το 1660 -επρόκειτο για δωρεά του τσάρου μετά την αποστολή στη Μόσχα αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας- έως τη δήμευσή του από το καθεστώς του Στάλιν τη δεκαετία του ’30.

Η φράση αυτή έβαλε τέλος στον διάλογο των δύο αντιπροσωπειών και πλέον ο λαμπρός εορτασμός θα γίνει στη Μόσχα, ενώ στο Άγιο Όρος οι εκδηλώσεις θα είναι περιορισμένες και σε πολύ χαμηλούς τόνους στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

«Αυτοί θα κάνουν γιορτή κι εμείς μνημόσυνο για το μετόχι του Αγίου Νικολάου, για χρυσόβουλλα, εικόνες και χειρόγραφα; Αυτό δεν το επιτρέπουμε», ήταν η απάντηση που έδωσαν μέσω του «Εθνους» μοναχοί-εκπρόσωποι στην Ιερά Κοινότητα.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τελικά ο πρόεδρος Πούτιν που θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 28 Μαΐου, δεν θα μεταβεί στο Άγιο Όρος, καθώς δεν θα υπάρχουν λαμπροί εορτασμοί, όπως το είχε προγραμματίσει η ρωσική πλευρά.

Αλλες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποκλείεται να κάνει μια σύντομη προσκυνηματικού τύπου επίσκεψη στο Άγιο Όρος, στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος, σε μια συμβολική κίνηση για να «επιβεβαιώσει» ότι αποτελεί την «έδρα» του ρωσικού μοναχισμού, καθώς σήμερα η πλειονότητα των μοναχών είναι Ουκρανοί.

Οι Αγιορείτες μοναχοί δεν επιθυμούσαν από την αρχή να γίνει εορτασμός για τη χιλιετή παρουσία Ρώσων μοναχών στο  Άγιο Όρος, αλλά εκδηλώσεις για τις χιλιετείς σχέσεις των δύο χωρών.

«Ο Χριστιανισμός καθιερώθηκε ως επίσημη θρησκεία των Ρώσων το 986 από τον Βλαδίμηρο Α΄, Μέγα Πρίγκιπα του Κιέβου. Μέσα σε 30 χρόνια διαδόθηκε τόσο πολύ ο Χριστιανισμός, που ίδρυσαν και μοναστήρι;», αναρωτιούνται οι Αγιορείτες και προσθέτουν: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δίνουμε εθνική ταυτότητα στον Αθω. Εδώ δεν υπάρχει ρωσικός Χριστιανισμός, σερβικός κ.ο.κ., κανένα μοναστήρι δεν έχει για μας εθνικό προσδιορισμό. Διαφορετικά αλλοιώνεται η ταυτότητα του μοναχισμού και δημιουργούνται άλλου τύπου προβλήματα».

Ο διάλογος συνεχιζόταν, έστω και με προβλήματα, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε εμφανίστηκαν οι πρώτες σοβαρές διαφωνίες και τελικά διακόπηκε με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Πηγή:Έθνος

 

Διαβάστε επίσης

‘Ερχεται στην Αθήνα ο Πούτιν

 Η νέα ζωή των 12 προσφύγων που πήρε μαζί του ο Πάπας – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.