Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται η τρίτη δόση του εμβολίου και το ενδεχόμενο χορήγησής της πριν από το εξάμηνο.
Την ώρα που ο κορονοϊός «καλπάζει» στη χώρα, η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου έχει ανοίξει.
Πολλοί επιστήμονες ήδη τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης της αναμνηστικής δόσης, ακόμη και πριν συμπληρωθεί το εξάμηνο για τους εμβολιασμένους. Και αυτό προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος απέναντι στην επέλαση της πανδημίας, η οποία «δείχνει τα δόντια» της το τελευταίο διάστημα με αυξημένα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους.
Η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι σημαντική, όπως υποστηρίζουν, για την προστασία των πολιτών. Πολλοί επικαλούνται πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες αρχίζει να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την προσθήκη και του σκευάσματος της Moderna ως επιλογή για την αναμνηστική τρίτη δόση εμβολίου, ενώ η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να μην αργοπορούν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση ακόμα κι αν εμφανίζουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων, καθώς τα σχετικά τεστ αρκετές φορές παραπλανούν.
Τα ραντεβού για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα στις 12 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, θα γίνεται η μισή δόση της κανονικής.
Οι πολίτες που μπορούν να προχωρήσουν σε τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους. Όσοι θέλουν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου, μπορούν να το κάνουν μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.
Τσακρής: Τρίτη δόση εμβολίου και πριν από τους 6 μήνες
Στην τρίτη δόση του εμβολίου και τη σημασία της αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Τσακρής. Όπως είπε μιλώντας την Δευτέρα στον ΑΝΤ1, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, «καλό είναι να γίνεται και πριν από τους 6 μήνες».
Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «έχουμε τονίσει την ανάγκη και τη σημασία να επιταχυνθεί η τρίτη δόση, έχει να κάνει με τη φύση του ίδιου του ιού. Το εμβόλιο έναντι των κορονοϊών δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς» και συνέχισε λέγοντας:
«Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και έχουν 20 με 25 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους»
«Πολύ σημαντική» η αναμνηστική δόση
«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση. Έχουμε δύο μέτωπα. Εκείνο των ανεμβολίαστων και εκείνο των εμβολιασμένων, επομένως πρέπει να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση», επεσήμανε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας πως «χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
Βασιλακόπουλος: Τρίτη δόση εμβολίου στο 4μηνο για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης
Υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» και υποστήριξε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου.
Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη.
«Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούρια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.
Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό.
«Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δεν σε οδηγούν στον θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε:
«Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης». Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες.