Εμβολιασμοί: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 40άρηδες – Τι είπε ο Θεμιστοκλέους

Στο χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Αναφορικά με την επόμενη κατηγορία των πολιτών που θα εμβολιαστεί και αφορά στους πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή περίπου 800.000 ανθρώπους, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή. Όπως ανέφερε, θα περιλαμβάνει νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα. “Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ξεκινούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο. Πιστεύουμε ότι οι ομάδες αυτές θα έχουν πάρει τουλάχιστον την πρώτη δόση μέσα στον Μάιο”, είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημειώνεται ότι όπως γνωστοποίησε ο κ. Θεμιστοκλέους χθες στην ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εκπαιδευτικούς και για την ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Σημείωσε ότι ότι τον Ιούνιο θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και των νεότερων ηλικιακών ομάδων. “Από τη στιγμή που θα έχουμε τα άτομα ηλικίας ετών και άνω να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση τον Μάιο, τον Ιούνιο θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα νεότερων ηλικιακών ομάδα, άρα κάπου στον Μάιο – θα το γνωρίζουμε αυτό τις επόμενες μέρες, αφού δούμε πώς εξελίσσονται τα ραντεβού – θα ανοίξουμε την πλατφόρμα έτσι ώστε να κλείσουν ραντεβού και εντός του Ιουνίου να εμβολιαστούν νεότερες ηλικιακές ομάδες” απάντησε όταν ρωτήθηκε πότε θα εμβολιαστούν οι 40ρηδες.

Για τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα αποφασιστεί στις αρχές Μαΐου αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 50 ετών.

Ποσοστά συμμετοχής και παραδόσεις εμβολίων

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι τη μικρότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό την έχει η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών με ποσοστό 50% και τη μεγαλύτερη η ομάδα 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 75%. «Και οι 85αρηδες στην αρχή ήταν διστακτικοί, το ποσοστό τους ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει στο 64%», κατέληξε.

Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson&Johnson που φτάνει αύριο στην Ελλάδα, είπε ότι η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι ότι έχει μόνο μια δόση, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους “περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο”.

Από τη Pfizer, καταγράφεται μια πολύ μεγάλη αύξηση των παραδόσεων, καθώς θα πλησιάσουμε τις 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 1,7-1,8 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο., ενώ από τη Moderna παραμένει χαμηλά ο αριθμός των παραδόσεων, καθώς αναμένονται 100.000-150.000 δόσεις στις αρχές Μαΐου.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι κατανοητή οποιαδήποτε διστακτικότητα, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες υπήρχαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις Οργανισμών για την ασφάλεια του. “Αυτό προκάλεσε μια αναταραχή. Παρόλα αυτά τα ποσοστά συμμετοχής της χώρας μας είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με τις άλλες χώρες και οι άνθρωποι που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού άκουσαν τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήγαν στο ραντεβού τους. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες”, επισήμανε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ