Εμβολιασμοί: Πόσοι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έχουν κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η υπουργός παιδείας ανέφερε ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχει εμβολιαστεί ξεπερνά το 82%. Σε ό,τι αφορά στους μαθητές, το 35% των παιδιών ηλικίας 15-18 ετών έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, όπως και το 17% των παιδιών ηλικίας 12-14 ετών.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, γνωστοποίησε πως το 75,5% των φοιτητών έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση ή έχει νοσήσει. Το 87% του προσωπικού έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις, ενώ το 91% των μελών ΔΕΠ έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό.

εμβολιασμοί σχολεία

Εμβολιασμοί: Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας

Αναλυτικά, η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως “αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί μας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνάει το 82%. Και στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση. Αρκεί; Όχι. Θα το πω ευθέως δεν αρκεί και είναι καθήκον όλων μας, της κάθε μιας και του καθενός που είναι σε αυτή την αίθουσα να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν. Για το πώς προστατεύουμε πρώτα τα ίδια, για το πώς τα θωρακίζουμε πολύ περισσότερο μέσω του εμβολίου”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “στα παιδιά με μια δόση κλεισμένο ραντεβού, είμαστε στο 35% για τις ηλικίες 15 με 18 ετών, και στο 17% για τις ηλικίες 12-14 ετών. Στα πανεπιστήμια τα ποσοστά είναι πολύ πιο υψηλά και μάλιστα άλλαξαν εντός της τελευταίας εβδομάδος. Την προηγούμενη εβδομάδα έλεγαν ότι το ποσοστό των φοιτητών που έχει ήδη εμβολιαστεί με μια δόση ή έχει νοσήσει είναι 73%. Σήμερα το πρωί είναι πάνω από 75,5% στους φοιτητές. Στο προσωπικό, πάνω από 87% εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Στα μέλη ΔΕΠ, πάνω από 91% εμβολιασμένοι με δύο δόσεις”.

“Νομίζω ότι με όλα αυτά η εκπαιδευτική κοινότητα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, αξιοποιώντας αυτό το μοναδικό δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο”, είπε η υπουργός Παιδείας. Επιπλέον των μέτρων, έχουν σχεδιαστεί αυξημένοι έλεγχοι, και εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί, που θα είναι όλοι δωρεάν για τους μαθητές, συμπλήρωσε.

Κεραμέως

Κεραμέως: Η διαδικασία σε περίπτωση κρούσματος

Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως “αν υπάρξει κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, μπορεί να καταλήξει οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά. Όλα δωρεάν από το κράτος” και τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει στους πολλούς και εντατικούς ελέγχους αν και κοστίζουν πολλά χρήματα, για να σταματήσει η διασπορά και να προστατευθεί ακόμα περισσότερο η σχολική κοινότητα.

Σημείωσε ότι υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τα περυσινά πρωτόκολλα που έκλεινε τμήμα όταν παιδί νοσούσε, για να εμποδιστεί η διασπορά του ιού στο σπίτι. “Τώρα όλοι αυτοί είτε είναι ήδη εμβολιασμένοι, είτε, εάν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος. Από την άλλη έχουμε χρέος στην παροχή της εκπαίδευσης” εξήγησε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: “αν ίσχυαν τα ίδια πρωτόκολλα και φέτος, τι μήνυμα θα περνούσε για τον εμβολιασμό; Εφόσον έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του εμβολιασμού, πρέπει και η εκπαίδευση να συνεχίσει. Για να το κάνουμε αυτό, επενδύουμε και ξοδεύουμε σημαντικά μεγάλα ποσά σε εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά τεστ, για να θωρακίσουμε τη δια ζώσης λειτουργία”.

Η πλατφόρμα edupass

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα edupass, η οποία διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, ειδική πλατφόρμα του ψηφιακού πιστοποιητικού covid19 και ελέγχεται η τήρηση των υγειονομικών προϋποθέσεων και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από τη σχολική κοινότητα.

Στα Πανεπιστήμια εξάλλου δόθηκε η δυνατότητα να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό για τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίσης προβλέφθηκαν εμβολιαστικά κέντρα εντός των Πανεπιστημίων και όλα αυτά με το δεδομένο το αυξημένο ποσοστό εμβολιασμών στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ