Εμβόλια: Τι είναι η “κίτρινη κάρτα” και πόσες έχουν κατατεθεί στον ΕΟΦ

Σε ερώτηση για το πόσες “κίτρινες κάρτες” έχουν συμπληρωθεί στον ΕΟΦ και για ποια εμβόλια απάντησε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία εν συνεχεία αναφέρθηκε και στο αν υπάρχει σύσταση στις γυναίκες κάτω των 50 ετών να εμβολιάζονται με MRNA εμβόλια.

«Τα εμβόλια, όπως ακούσαμε από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, είναι διαθέσιμα, είναι δηλαδή στην επιλογή της γυναίκας να κάνει το εμβόλιο που επιθυμεί», δήλωσε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου.

«Όσο για τις “κίτρινες” κάρτες, μπορεί ο αριθμός που θα σας αναφέρω να μην είναι ακριβής, είναι πάνω από 1.500 που έχουν αναλυθεί για το περιεχόμενο τους και για την εξακρίβωση αν οι ενδεχόμενες παρενέργειες είναι αξιόπιστες για να διερευνηθούν για τη συσχέτισή τους με το εμβόλιο», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Πάντως μου δίνεται μία ευκαιρία να πω ότι στη συμπλήρωση της “κίτρινης” κάρτας, υπάρχει ακόμα ένα κενό», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δηλαδή χρειάζεται μία μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη συμπλήρωση της “κίτρινης” κάρτας».

Τι είναι η κίτρινη κάρτα;

Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων).

Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) έχουν την υποχρέωση και οι Aσθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Δείτε ΕΔΩτις επικαιροποιημένες οδηγίες Εμβολιασμού

Την κίτρινα κάρτα μπορεί να την βρείτε στο λινκ https://kitrinikarta.eof.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ