Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει – Πότε θα εμβολιάζονται μετά την ανάρρωση

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό θα εμβολιαστούν μόνο με μία δόση, ενώ απάντησε και για τον χρόνο που θα πρέπει να παρασχεθεί αυτή η δεύτερη δόση.

“Από την έναρξη της επιδημίας έχουν νοσήσει συνολικά περίπου 389.000 συνάνθρωποί μας. Με την παρασκευή του εμβολίου και τη διάθεσή του ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, ένα σχήμα εμβολιασμού και για τα άτομα που είχαν νοσήσει. Το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει κανείς ένα σχήμα εμβολιασμού για τα άτομα που είχαν νοσήσει ήταν ότι μία επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρίτους μήνες μετά τη νόσηση” είπε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε αναφερόμενη ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ανάλογα με τα συμπεράσματα μελετών που έγιναν:

“Έτσι το πρώτο σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που νόσησαν, περιείχε μετά τη νόσηση δύο δόσεις εμβολιασμού οι οποίες θα χορηγούντο μετά, κατά προτίμηση το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία. Μέχρι και τώρα το σχήμα του εμβολιασμού των ατόμων αυτών περιελάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού. Όμως μελέτες σε επιστημονικά κέντρα έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιογονικών στόχων του ιού ήταν μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά και μία πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες. Με τη γνώση αυτή της διάρκειας παραμονής των προστατευτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με τη μία αυτή δόση εμβολίου έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς με μία κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετετρωτικών αντισωμάτων” υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πότε θα δώσουμε τη μία δόση σε άτομο που έχει νοσήσει

Η καθηγήτρια απάντησε και στο ερώτημα που ίδια διατύπωσε για το χρονικό σημείο που θα χορηγηθεί αυτή η μία δόση σε άτομο που έχει νοσήσει. Όπως είπε: “Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση αυτή είναι έξι έως 12 μήνες. Στο διάστημα αυτό το άτομο που έχει νοσήσει είναι προστατευμένο και η χορήγηση της δόσης στους έξι μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία με τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό του”.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όταν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό έξι μήνες μετά την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο. Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την Τρίτη (σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας) “τότε θα ακυρώσουμε αυτόματα το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό έξι μήνες μετά την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου”. Ένα sms θα σταλεί στους έξι ακριβώς μήνες ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, πρόσθεσε. Εάν ο πολίτης νοσήσει μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ραντεβού, τότε θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερη δόση σε διάστημα έξι με 12 μήνες από την ημερομηνία της διάγνωσης, όπως διευκρίνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ