“ΕΛΠΙΔΑ”: Μήνυμα αισιοδοξίας για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου έστειλε το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο»  μέσα από μια συμβολική δράση στο Αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», παρουσία του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, αλλά και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας, τιμώντας έτσι την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου.

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η Πρόεδρος του Σωματείου Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε πολύ ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία για τον παιδικό καρκίνο τονίζοντας «ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί και πρέπει να νικηθεί».

Αναλυτικά, ανακοίνωσε ότι το 80% των παιδιών με καρκίνο που  λαμβάνουν θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΔΑ” θεραπεύονται, και γύρω στα 70 παιδιά ετησίως υποβάλλονται σε Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Επιπλέον, η κα Βαρδινογιάννη επεσήμανε ότι για 1η φορά στην χώρα μας, στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους παρασκευάσθηκαν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα για την θεραπεία της ανθεκτικής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας για δυο ασθενείς.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες αποτελούν ένα σπουδαίο βήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου διεθνώς.

Σύλλογος "ΕΛΠΙΔΑ"
Μίνα Γκάγκα, Θάνος Πλεύρης, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μανώλης Παπασάββας με την μικρή Αγάπη και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ογκολογικού Νοσοκομείου

“Στόχος να σωθούν οι ζωές όλων των παιδιών”

Σύμφωνα με την κα Βαρδινογιάννη,  η Ογκολογική Μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα, παραμένοντας στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου με απώτερο σκοπό να σωθούν οι ζωές όλων των παιδιών.

  1. με την προμήθεια των τελειότερων και πιο σύγχρονων μηχανημάτων,
  2. μέσα από τη συνεργασίες μας με τα μεγαλύτερα Ογκολογικά Κέντρα του εξωτερικού, όπως το Johns Hopkins και το Philadelphia  Hospital των Ηνωμένων Πολιτειών, το Sick Kids Hospital του Καναδά, το Princess Maxima της Ολλανδίας και πολλά ακόμα σπουδαία Ιδρύματα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας
  3. με την εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού μας προσωπικού,
  4. με κάθε τρόπο και μέσο που έχουμε να σταθούμε στο πλευρό των μικρών παιδιών που μας χρειάζονται!», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη.

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συνεχάρη το προσωπικό της Μονάδας, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» και την κυρία Βαρδινογιάννη και για το πολύτιμο έργο που προσφέρουν και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει το συγκεκριμένο έργο μετατρέποντας και μετονομάζοντας την Μονάδα σε «Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», προκειμένου να έχει αυτοτέλεια, μεγαλύτερη ευελιξία και να παραμείνει στην πρωτοπορία αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου.

“Αυτό που διαχωρίζει σε μεγάλο βαθμό τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν προγράμματα πρόληψης όπως στον καρκίνο των ενηλίκων. Όμως χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία. Πολύ σωστά είπατε ότι το 80% που θα διαγνωστούν έγκαιρα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν και την ασθένεια. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να φτάσουμε στο 100%. Μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δομών για την αντιμετώπιση του Καρκίνου, συμπίπτει και με την ημέρα, ανακοινώσαμε και στη Βουλή ότι θα βγει τις επόμενες ώρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που καθιστά την «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»   σε «Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Θα δοθούν οι δυνατότητες, τόσο με πόρους όσο και την ευελιξία με το προσωπικό που διαθέτει, να ενισχύσουμε τη δράση που περιγράψατε ώστε πλέον να υπάρχει μια ευρύτερη αυτοτέλεια που θα του δώσει τη δυνατότητα σε ακόμα μεγαλύτερες διεθνείς συνεργασίες, σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του Κέντρου πλέον ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και πολύ περισσότερα παιδιά, να αναπτύσσει νεότερες θεραπείες, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Να λειτουργεί πάντοτε όπως λειτουργούσε έως σήμερα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να αλλοιωθεί καθόλου ο δημόσιος χαρακτήρας, αντίθετα θα ενισχυθεί, θα αποκτήσουμε το πρώτο Ογκολογικό Κέντρο Παιδιών που θα έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί, να παρέχει τις υπηρεσίες του και να του δοθούν τα εχέγγυα να παράξει ακόμα μεγαλύτερες υπηρεσίες.  Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι αυτήν την ημέρα επιλέγουμε ακριβώς να δείξουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε τα ογκολογικά μας κέντρα.   Σήμερα ξεκινάει μια άλλη μέρα λαμπρή για τη συγκεκριμένη Ογκολογική Μονάδα ως «Ογκολογικό Κέντρο Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Πλεύρης.

Σύλλογος "ΕΛΠΙΔΑ"
Όλοι μαζί τοποθέτησαν το Αστέρι της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της μίλησε αναλυτικά για την ανάγκη ενίσχυσης της Μονάδας με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τόνισε ότι: «Προχωράμε σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον στην υγεία.  Σας ευχαριστώ όλους πολύ για όλη τη δουλειά που κάνετε, τη στήριξη των παιδιών, το χαμόγελο και την αφοσίωση σας».

Ο Κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Μανώλης Παπασάββας μίλησε αναλυτικά για την Μονάδα, η οποία όπως είπε συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παγκοσμίως:  «Με την πολύτιμη και πολυετή στήριξη του Συλλόγου και με πρωτοβουλίες της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο συγκαταλέγεται στα κορυφαία ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού παρέχοντας στους μικρούς μας ασθενείς πρωτοποριακές και καινοτόμες θεραπείες.  Τα Ογκολογικά μας Τμήματα έχουν αναγνωρισθεί ως Ευρωπαϊκά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης, γεγονός για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου. Η μάχη με τον παιδικό καρκίνο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κανένα παιδί όμως δεν είναι μόνο του σε αυτήν την μάχη, έχει δίπλα του ένα άρτια εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο που διαθέτει τα πλέον υπερσύγχρονα μηχανήματα τελευταίας γενιάς, μοναδικά πολλές φορές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφάμιλλο με κορυφαία ογκολογικά νοσοκομεία του εξωτερικού».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η μικρή Αγάπη παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας μια χειροτεχνία για την ημέρα φτιαγμένη από τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί τοποθέτησαν στον Τοίχο των Αστεριών της «ΕΛΠΙΔΑΣ» το Αστέρι της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού καρκίνου» στέλνοντας το πιο αισιόδοξο και φωτεινό μήνυμα.

Σύλλογος "ΕΛΠΙΔΑ"
Μανώλης Παπασάββας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Θάνος Πλεύρης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ