ΣΥΡΙΖΑ: Καμία σκοτεινή δύναμη δεν μπορεί να ακυρώσει τη θέληση των πολιτών για δικαιοσύνη και πολιτική αλλαγή

«Καμιά σκοτεινή παρέμβαση δεν μπορεί να ακυρώσει τη θέληση των Ελλήνων πολιτών για Δικαιοσύνη και την πολιτική αλλαγή που έρχεται», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του Guardian που, όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «αποκαλύπτει τη δράση ομάδας Ισραηλινών συμβούλων, της ”Team Jorge”, η οποία είχε επιδοθεί σε συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «μετά την αποκάλυψη για τη συνεργασία της Majoritas με τη ΝΔ το 2019 για τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, σήμερα αποκαλύπτεται ότι και η ”Team Jarge” διαθέτει ομάδα κρούσης στην Ελλάδα».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν ότι «το κυβερνητικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ρίχνει βαριά τη σκιά του στη δημόσια ζωή» και ότι «η είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο κάνει ακόμα πιο άμεση την ανάγκη για εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου στην πτυχή που αφορά στην χώρα μας».

Το δημοσίευμα του Guardian για την «Team Jorge»

Μια ομάδα Ισραηλινών συμβούλων, που ισχυρίζονται ότι έχουν χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογικές μάχες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιώντας hacking, δολιοφθορές και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνει στο «φως» μια έρευνα που αποκαλύπτει ο Guardian.

Η ομάδα των Ισραηλινών, με την κωδική ονομασία «Team Jorge», διευθύνεται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώην ισραηλινό πράκτορα των ειδικών δυνάμεων που τώρα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Χόρχε». Ο ίδιος φέρεται να εργάζεται εδώ και δύο δεκαετίες σε εκλογικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες. Η δράση του αποκαλύφθηκε από διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων. Ο Χανάν και η μονάδα του αποκαλύφθηκαν από μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν στον Guardian. Ο ίδιος δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τις μεθόδους της Ομάδας Χόρχε, αλλά είπε: «Αρνούμαι ότι συνέβη οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη».

Η έρευνα αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η παραπληροφόρηση γίνεται «όπλο» από την ομάδα Χόρχε, η οποία διευθύνει μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρει κρυφή ανάμειξη στις εκλογές, χωρίς ίχνη. Ο όμιλος εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες.

Ο Ταλ Χανάν Σύνθεση: Guardian Design/Haaretz/The Marker/Radio France

Ο Χανάν είπε στους μυστικούς δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της «Team Jorge» είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού το Aims που ελέγχει έναν τεράστιο “στρατό” από χιλιάδες πλαστά προφίλ κοινωνικών μέσων στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα avatar έχουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

Ρεπόρτερ από 30 διεθνή Μέσα (συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel και El País) συνεργάστηκαν για να ερευνήσουν την υπόθεση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης. Τα μυστικά βίντεο μαγνητοσκοπήθηκαν από τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι πλησίασαν την «Team Jorge» παριστάνοντας τους υποψήφιους πελάτες.

Σε περισσότερες από έξι ώρες κρυφά μαγνητοσκοπημένων συναντήσεων, ο Χανάν και η ομάδα του μίλησαν για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram. Υπερηφανεύονταν για «φύτευση» υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία στη συνέχεια ενισχύονται από το λογισμικό διαχείρισης bot Aims.

Ο Ταλ Χανάν Πηγή: Haaretz/TheMarker/Radio France

Μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους φαινόταν να περιστρέφεται γύρω από τη διατάραξη ή την υπονόμευση εκστρατειών αντιπάλων: η ομάδα ισχυρίστηκε ακόμη ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με στόχο να δώσει στη γυναίκα του την εσφαλμένη εντύπωση ότι διατηρούσε παράνομη σχέση.

Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που περιγράφονται από την «Team Jorge» εγείρουν νέες προκλήσεις για τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες επί χρόνια αγωνίζονται να αποτρέψουν κακόβουλους παράγοντες που διαδίδουν ψέματα ή παραβιάζουν την ασφάλεια στις πλατφόρμες τους. Τα στοιχεία μιας παγκόσμιας ιδιωτικής αγοράς παραπληροφόρησης με στόχο τις εκλογές κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, σημειώνει ο Guardian.

Ομάδα και στην Ελλάδα

Στη συνομιλία του με τους υποψήφιους «πελάτες» ο Χανάν αποκάλυψε ότι «είμαστε πλέον εμπλεκόμενοι σε μία εκλογική διαδικασία στην Αφρική… Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… [Ολοκληρώσαμε] 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Αργότερα, είπε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της «Team Jorge» στις μυστικές συναντήσεις, καθώς εκτιμάται ότι για να εξασφαλίσει μια προσοδοφόρα συμφωνία με υποψήφιους πελάτες δεν αποκλείεται να υπήρχαν και δόσεις υπερβολής.

Σχετικά με τις αμοιβές, σημείωσαν ότι θα δέχονταν πληρωμές σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, bitcoin ή μετρητά. Οι χρεώσεις ξεκινούσαν από 6 έως 15 εκατ. ευρώ για παρέμβαση σε εκλογές.

Η ομάδα Jorge είπε στους δημοσιογράφους ότι θα δέχονταν πληρωμές σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin ή τα μετρητά. Είπε ότι θα χρεώσει μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρέμβαση στις εκλογές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ