Ελληνοαλβανική κρίση: Η φυλάκιση Μπελέρη, η προστασία της μειονότητας και ο προβληματισμός σε ΕΕ και ΗΠΑ

Η φυλάκιση του δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με τις κατηγορίες για χρηματισμό ψηφοφόρων πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι στον «αέρα», δημιούργησαν νέα κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, οι οποίες είχαν οδηγηθεί σε εξομάλυνση τα τελευταία χρόνια. Κυβέρνηση και Έντι Ράμα αντήλλαξαν ανακοινώσεις, παρακολουθήσαμε αρκετές δηλώσεις και βολές εκατέρωθεν και πλέον οι σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας κρέμονται από μία κλωστή.

Φρέντι Μπελέρης: Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση – «Ελπίζουμε ότι θα αφεθεί ελεύθερος» λέει ο αδελφός του

Του Μίλτου Σακελλάρη

Ο γνωστός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Τζογόπουλος, αναλύει στο enikos.gr το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα αλλά και την πορεία που ακολουθεί στην στρατηγική της η ελληνική διπλωματία.

Φρέντι Μπελέρης: Ο Έντι Ράμα είναι «μία φάτσα, μία ράτσα» με τον Ερντογάν – Ας με αφήσει να ορκιστώ δήμαρχος

«Η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία αποτελεί βασική πτυχή των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ο σεβασμός, όμως, των δικαιωμάτων της μειονότητας αυτής από την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά είναι δεδομένος.

Η υπόθεση Φρέντι Μπελέρη αποτυπώνει το υπαρκτό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί ανησυχία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε αρχικά ο κ. Τζογόπουλος και συνέχισε: «Η ελληνική πλευρά συνδέει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την εφαρμογή των σχετικών προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας – που μάλιστα είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά μειονότητα στην Αλβανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που πρέπει, παράλληλα, να μας προβληματίσει είναι το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Αλβανοί πολίτες θεωρούν ότι η χώρα τους σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

«Μέσα σε ένα τέτοιο εγχώριο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα εύκολο για τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να προχωρεί σε δηλώσεις που προκαλούν μεν εκνευρισμό στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα ικανοποιούν τους πολίτες της χώρας του», υπογράμμισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να διερευνήσει αν η διεθνοποίηση του ζητήματος – όχι μόνο με αφορμή τη φυλάκιση του Φρέντι Μπέλερι αλλά γενικότερα- θα ασκήσει την απαραίτητη πίεση στον Έντι Ράμα και τον εκάστοτε Αλβανό πρωθυπουργό να αλλάξου ν τακτική στην πράξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ