Ελληνίδα διασώστρια: Στην Τουρκία ζήσαμε την απόλυτη δυστυχία – Μας φώναζαν «αδέλφια» και μας έδιναν λουλούδια

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στην Τουρκία, την οποία επισκέφτηκε ως μέλος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών Ελλάδος μετά τον φονικό σεισμό, περιέγραψε η Χριστίνα Ρίτσου στην εκπομπή LiveNews.

Τουρκία: Εξερράγη αυτοσχέδια σόμπα δίπλα στον Τούρκο υπουργό Υγείας – Γλίτωσε από σοβαρά εγκαύματα

Η Χριστίνα Ρίτσου μίλησε για τους Τούρκους πολίτες, που φώναζαν «αδέλφια μας» τους Έλληνες διασώστες και τους χειροκροτούσαν, αλλά και για τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισαν στις περιοχές που ισοπεδώθηκαν από τα Ρίχτερ.

«Μπορεί να έχουμε εκπαιδευτεί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση αλλά όταν βρίσκεσαι στον τόπο που πλέον αναπνέεις τον θάνατο είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσεις την ψυχραιμία σου και να ακολουθήσεις αυτά που έμαθες να κάνεις για να είσαι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο…», είπε αρχικά η Ελληνίδα διασώστρια.

Τουρκία: «Αυτή που δεν πεθαίνει» – Δάκρυα χαράς για την 17χρονη που διασώθηκε 248 ώρες μετά τον σεισμό

«Δουλεύαμε σε 24ωρη βάση, σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Το Καχρανμαράς είναι πλέον μια ισοπεδωμένη πόλη», τόνισε η Χριστίνα Ρίτσου και συμπλήρωσε: «Ως ομάδα διάσωσης καλούμασταν να εντοπίσουμε τους ζωντανούς αλλά ήμασταν και προετ0ιμασμένοι να απεγκλωβίσουμε και νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια. Αυτό συνέβη στην περίπτωση μας, καθώς ο σκύλος μας βοήθησε την κινέζικη και τούρκικη ομάδα εθελοντών να εντοπιστούν δύο ζωντανοί. Εμείς δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να σώσουμε κάποιον ζωντανό αλλά βγάλαμε από τα συντρίμμια τρεις ανθρώπους νεκρούς, έναν ηλικιωμένο και δύο παιδιά».

Αναφερόμενη στο πώς τους αντιμετώπισαν οι Τούρκοι πολίτες, η Χριστίνα Ρίτσου περιέγραψε: «Ο κόσμος μας έπιανε το χέρι να μας δείξουν πού πρέπει να πάμε και ζητούσαν βοήθεια για εγκλωβισμένους… Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός άνδρα που έκλαιγε και μας ευχαριστούσε στα ελληνικά που ανασύραμε, έστω και νεκρά, τα μέλη της οικογένειάς του. Ο τουρκικός λαός είδε σε εμάς ένα φως, την ελπίδα. Μας φώναζαν αδέλφια, μας χειροκροτούσαν, μας έδιναν λουλούδια μέσα στον πόνο τους».

Παζάρι της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Είναι καιρός να πείτε ναι» το μήνυμα Στόλτενμπεργκ

«Ζήσαμε την απόλυτη δυστυχία και πρέπει να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο την ζωή μας, να προχωρήσουμε μπροστά και να ευχόμαστε να υπάρξουν ξανά τέτοια γεγονότα», κατέληξε η Ελληνίδα διασώστρια.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ