Ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Νίκος Μανιαδάκης

Της Άννας Κανδύλη

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για ενεργητική δωροδοκία ελέγχεται πλέον ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία ερευνάται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και για τα δύο αυτά αδικήματα βάσει νέων στοιχείων που διαθέτουν αλλά και παλαιότερων που εξετάζονται υπό νέο πια πρίσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» έχει μπει παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του καθώς και στοιχεία που έχουν κατασχεθεί τους τελευταίους μήνες από τη Novartis.

Ειδικότερα, οι εισαγγελικές αρχές μετά από πληροφορίες, κατέσχεσαν το μπακ απ της φαρμακοβιομηχανίας που εντόπισαν σε άλλη εταιρία η οποία φέρεται να εδρεύει στον Ασπρόπυργο και να είχε συμβουλευτικό ρόλο σε ότι αφορά στην Νοβάρτις.

Ο όγκος μάλιστα των στοιχείων όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές είναι τέτοιος που ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα αξιολογήσουν. Η εκτύπωσή τους σε χαρτί δε με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα απαιτούσε 14 χρόνια.

Επίσης, «ξεσκονίζονται» τραπεζικοί λογαριασμοί , το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες και για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα όπως και τους συγγενείς τους. Άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους, ενώ για συγκεκριμένα άτομα έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στόχος των εισαγγελέων είναι ο έλεγχος για τα 10 πολιτικά πρόσωπα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου για όσους προκύψουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να ασκηθούν διώξεις ενώ για όσους δεν στοιχειοθετηθεί εμπλοκή να αρχειοθετηθεί η δικογραφία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα που αφορά την περίοδο 2010-12 , οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Η Βιέννη και το «στικάκι»

Την ίδια ώρα, ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στο τελευταίο τους ταξίδι οι Έλληνες εισαγγελείς στη Βιέννη, αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, στικάκι που περιείχε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκόμενου υπουργού.

Ωστόσο η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται στο να διενεργήσει έρευνα προκείμενου να διαπιστωθεί εάν έχουν βάση τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πριν περίπου δυο μήνες καθήκοντα, ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθορας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Ο κ. Αγγελής φέρεται να ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο τα στοιχεία που ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να δίδονται θεσμικά, δηλαδή μόνο μέσω της Eurojust και στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

Σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ.Αγγελής ενώ, υπό τα νέα δεδομένα, αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για μια ακόμα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Στην αντεπίθεση ο Μανιαδάκης

Ο Νίκος Μανιαδάκης πάντως πέρασε σήμερα στην αντεπίθεση

Μέσω του συνηγόρου του Θεόδωρου Μαντά, κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία άλλου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Ισχυρίζεται επίσης ότι η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε , καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

Τέλος ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του άρα δεν μπορεί να ισχύσει και η απαγόρευση εξόδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ