Ελεύθεροι ο Ψωμιάδης και ο αδελφός του για την υπόθεση με τα “45άρια”

Ελεύθεροι άνευ όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Ζώτου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, Διονύσης Ψωμιάδης.

Οι δυο τους κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, τα έργα δηλαδή προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ τα οποία  σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ανατέθηκαν την περίοδο 2005-10 με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης ή πρόχειρους διαγωνισμούς. 

Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για συμπληρωματική απολογία, την οποία κλήθηκαν να δώσουν ύστερα από βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αναπέμποντας την υπόθεση στην ανακρίτρια, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

 Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως αντινομάρχης, απολογήθηκαν για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην κακουργηματική απιστία, αδίκημα που τους αποδόθηκε με εισήγηση του Συμβουλίου Εφετών. Στο υπόμνημα που υπέβαλαν στην ανακρίτρια, αναφέρθηκαν συνολικά στην υπόθεση, αρνούμενοι τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ανέφεραν ότι τα 456 έργα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, ανατέθηκαν με νόμιμο και διαφανή τρόπο, τονίζοντας ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε πανελλαδικά κι από άλλες νομαρχίες σε παρόμοια έργα που κάλυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους, φέρεται ότι επικαλέστηκαν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν με τη διαδικασία των «κατατμήσεων». Αρνήθηκαν επίσης κατηγορηματικά ότι επήλθε ζημιά στα ταμεία της τότε νομαρχίας, που κατά το κατηγορητήριο προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους ισχυρισμούς τους φαίνεται ότι επιβεβαίωσαν μάρτυρες που εξετάστηκαν ενόρκως το προηγούμενο διάστημα από την ίδια ανακρίτρια.

Η  δικογραφία η οποία περιλαμβάνει άλλα έξι πρόσωπα, μεταξύ αυτών έναν ακόμη αντινομάρχη, όπως επίσης πρώην διευθυντές και τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της τότε νομαρχίας, θα διαβιβαστεί σε εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο, με νέα σύνθεση, θα αποφανθεί δια βουλεύματος για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων σε δίκη.

 Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Αποκλεισμός της εθνικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης από πρόσφυγες – ΦΩΤΟ

Μαίνεται η φωτιά στο Σφηνάρι Κισσάμου – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ