Κορονοϊός: 408 νέα κρούσματα, 89 οι διασωληνωμένοι – Ποιες περιοχές στην Αττική και όλη τη χώρα είναι στο “κόκκινο”

Αύξηση σε σύγκριση με χθες παρουσίασαν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα στη χώρα μας. Όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τρίτης, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 408 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 58 συνδέονται με γνωστές συρροές. Στην Αττική καταγράφηκαν 170 νέα κρούσματα και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι περιοχές που έχουν ιδιαίτερα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο είναι οι εξής: Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια και Πειραιάς.

Επίσης, τις τελευταίες 24 ώρες, έξι συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 462. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 89 ασθενείς με κορονοϊό.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα (Τρίτη 13/10/2020) ανακοινώνουμε 408 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23060, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3367 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9364 (40.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στη χώρα. 177 (38.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Δείτε τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 408 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Τρίτης. Από τα 356 εγχώρια κρούσματα, τα 58 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά:

– 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 7 εισαγόμενα κρούσμα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 170 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροήΟι “δύο συν μία” περιοχές (εκτός της Αττικής) για τις οποίες έχει σημάνει συναγερμός – Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Εκτός της Αττικής, υπάρχουν “δύο συν μία” περιοχές που έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τρίτης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως πρόκειται για την Κοζάνη και τα Ιωάννινα, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά και την Πέλλα, όπου επίσης εντοπίζονται πολλά ενεργά κρούσματα.

Έδωσε, μάλιστα, σχετικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις συγκεκριμένες περιοχές. Όπως είπε, μέσα σε τρεις ημέρες έχουν επιβεβαιωθεί στην Κοζάνη 49 κρούσματα και εξαιτίας αυτών, 101 στενές επαφές έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αυτή τη στιγμή, στην Κοζάνη υπάρχουν 181 ενεργά κρούσματα και οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στα Ιωάννινα, από την Παρασκευή το βράδυ έως και χθες το βράδυ, επιβεβαιώθηκαν 66 νέα κρούσματα κορονοϊού και 147 επαφές βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αυτή τη στιγμή, στα Ιωάννινα υπάρχουν σχεδόν 200 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα, ενώ 24 άτομα νοσηλεύονται.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην Πέλλα, αυτή τη στιγμή είναι ενεργά 212 κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε συγκεκριμένο cluster, το οποίο “παρακολουθούμε και νομίζουμε έχουμε στεγανοποιήσει”.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, “γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη”, όπως είπε.

Δείτε το βίντεο:

Μαγιορκίνης: Πιο γρήγορη η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε πόλεις με μικρούς πληθυσμούς

“Οι χώρες της Ευρώπης η μία μετά την άλλη είδαν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα δραματικές αυξήσεις στους αριθμούς των διαγνώσεων με εκθετική αύξηση” υπογράμμισε οΓκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Όπως συνέχισε: “Την εικόνα επιταχυνόμενης αύξησης παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ελβετία και η Αυστρία. Αύξηση παρατηρούμε και στη Γερμανία που μέχρι τώρα είχε ένα πολύ καλό επιδημιολογικό προφίλ. Στην Ισπανία και τη Δανία φαίνεται να εξακολουθεί η δυναμική ύφεση της επιδημίας στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος”.

Όσον αφορά στο Ισραήλ που είναι η πρώτη χώρα που μπήκε σε δεύτερο lockdown στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής επεσήμανε πως “φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικότατη ύφεση των νέων διαγνώσεων. Η θετικότητα από το 15% έπεσε σε κάτω από το 8%, εμείς είμαστε γύρω στο 3% και έτσι φαίνεται πως θα προχωρήσουν σε αναστροφή του lockdown για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας”. Αναφερόμενος στον αριθμό διαγνώσεων στην Ελλάδα επεσήμανε: “Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βλέπουμε αριθμό διαγνώσεων που κινείται στα 300-400. Ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα υψηλότερος από τους 90… Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει σε καθημερινή βάση υπερβαίνει τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις. Η Αττική παραμένει η περιφέρεια με τις περισσότερες διαγνώσεις και από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποίησης, η οποία φαίνεται προς το παρόν να παραμένει. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί προς το παρόν γιατί η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις, ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον” υπογράμμισε και παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού που υπάρχουν ενεργά κρούσματα έχει μεγάλη σημασία. “Βλέπουμε πιο γρήγορα αποτελεσματικότητα των μέτρων σε μικρές πόλεις και χωριά από ό,τι σε μεγάλες. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται”. Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα, επεσήμανε ο καθηγητής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ