Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με Κικίλια-Γεωργιάδη για το άνοιγμα των καταστημάτων

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με βασικό θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης είναι οι περιοχές της Κοζάνης, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, εξετάζεται το αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στις τρεις αυτές περιοχές τη Δευτέρα.

Κορονοϊός: “Καμπανάκι” Χαρδαλιά για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Ειδική αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε, έκανε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Συγκεκριμένα η Π.Ε. Κοζάνης έχει 738 «ενεργά» κρούσματα από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή υπάρχουν 1.458 ενεργά, αλλά και πιθανά κρούσματα, την ίδια στιγμή που η κατάσταση κλινών ΜΕΘ covid στην Κοζάνη είναι οριακή», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Επιπλέον κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα «ενεργά» κρούσματα στον Δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56% και συμπαρασύρει και τους κοντινούς δήμους. Στον Δήμο Εορδαίας αυξήθηκαν κατά 98.13%, στον Δήμο Σερβιών κατά 92.1% και στη Σιάτιστα παρατηρήθηκε πως ο δείκτης θετικότητας έφθασε στο εξωπραγματικό 13.2%».

«Στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί 3.776 ενεργά κρούσματα, με το 89,74% να είναι συμπτωματικό. Έχουν ιχνηλατηθεί 7.250 στενές επαφές, όπου το 44,07% έχει συμπτώματα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε πως μεταφράζεται σε 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. «Στον Δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο, συμπαρασύροντας και γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν επίσης μεγάλες αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Όσο για την Αχαΐα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι 1.062 με το 81,26% να είναι συμπωματικά, τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές όπου το 38% είναι συμπτωματικές και επισήμανε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 1.889 ενεργά και εν δυνάμει κρούσματα. Ταυτόχρονα επισήμανε πως στην Π.Ε. παρουσιάζονται εξαιρετικές δυσκολίες στις ΜΕΘ Covid των νοσοκομείων υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως «τα ενεργά κρούσματα παρά το lockdown αυξάνονται αντί να μειώνονται, με αύξηση 46,9%. Είναι ενδεικτικό πως στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, 1.062».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ