Κορονοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν στο “βαθύ κόκκινο” – Σε ποιες επιβάλλεται σκληρό lockdown

Τον επικαιροποιημένο υγειονομικό χάρτη της χώρας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Παρασκευής. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «βαθύκόκκινο» μπαίνουν, έπειτα από απόφαση των λοιμωξιολόγων, οι εξής περιοχές: η περιφερειακή ενότητας Κιλκίς που έχει 218 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 23 Μαρτίου είχε 137 (αύξηση 59,1), ο Δήμος Σερρών με 198 ενεργά κρούσματα από 87 στις 23 Μαρτίου (αύξηση 127,6%), ο Δήμος Κόνιτσας με 27 ενεργά ενώ στις 23 Μαρτίου είχε μόλις 4 (έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί), ο Δήμος Σκύρου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί 34 από 10, δηλαδη έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε δέκα μέρες με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας να εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, χωρίς καμία εξαίρεση. Στο ίδιο επίπεδο εντάσσεται και ο Δήμος Αστυπάλαιας με 18 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου ήταν επτά και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν κρούσματα στο νησί. Στο «βαθύ κόκκινο» περνούν οι Δήμοι Ρόδου και Χάλκης. Η Ρόδος έχει 124 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε μόλις 38, ενώ η Χάλκη έχει 6 ενεργά κρούσματα όταν μέχρι τις 24 Μαρτίου δεν είχε εντοπιστεί ούτε ένα κρούσματα. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και η Λέρος και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοίου στην Κοζάνη, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν η περιφέρεια Αττικής, οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, ο Δήμος Καλυμνίων, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων,ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Αμφίπολης, ο Δήμος Βέροιας, ο Δήμος Σκιάθου, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος Ορεστίδος, ο Δήμος Γρεβενών.

Ποιες περιοχές βγαίνουν από το “βαθύ κόκκινο”

Έπειτα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο “κόκκινο”, οι εξής περιοχές: Θεσπρωτίας όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 34,2%, η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσιάζουν σημαντικότατη μείωση και ο Δήμος Μετσόβου.

Σκληρό lockdown

Σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές, από αύριο το πρωί στις 6, θα ισχύουν τα εξής:

– Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 – και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

– Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.

Επίσης, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .

– Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

– Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

– Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ