Έκρηξη βόμβας στην Σταδίου: Προβληματισμός στην Αντιτρομοκρατική μετά το χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. το χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας, με την έκρηξη βόμβας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, σε ένα από τα καλά φυλασσόμενα σημεία της πόλης.

Έκρηξη βόμβας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας: Κλειστή παραμένει η οδός Σταδίου – Συνεχίζονται οι έρευνες

Την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί, ήθελε να κάνει επίδειξη ισχύος και γι΄ αυτό η επιλογή του σημείου απέναντι από το υπουργείο και σε έναν δρόμο με τράπεζες και έντονη αστυνομική παρουσία, δεν είναι τυχαία.

Το «μήνυμα» που θέλησαν να εκπέμψουν είναι ότι «ήρθαν για να μείνουν». Οι πυροτεχνουργοί που βρίσκονται ακόμα στο σημείο, συγκεντρώνουν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού και ό, τι άλλο υλικό υπάρχει, προκειμένου να σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια και να διαπιστωθεί η συνδεσμολογία.

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Υπουργείο Εργασίας – Η ΕΛ.ΑΣ διέκοψε την κυκλοφορία στη Σταδίου

Σταδίου- βόμβα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε μια γυναικεία τσάντα, την οποία άγνωστοι είχαν κρεμάσει στα κάγκελα του πεζοδρομίου απέναντι από το υπουργείο Εργασίας. Δεν ήθελαν νεκρούς, αλλά στόχος τους ήταν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αυτό που υποστηρίζουν οι Αρχές είναι ότι το χτύπημα ήταν σοβαρό και συγκαταλέγεται στο βαρύ έγκλημα. Πρόκειται επί της ουσίας για την επιστροφή της τρομοκρατίας αν λάβει κάποιος υπόψη και το χτύπημα στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή πριν από μερικές εβδομάδες, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν είχε εκραγεί ο μηχανισμός.

Μέσα στο πέρασμα των ετών νέα πρόσωπα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και έχουν ενταχθεί στις οργανώσεις, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. τώρα να προσπαθεί να τους «αποκρυπτογραφήσει» καθώς δεν έχει στα χέρια της πολλά στοιχεία για εκείνους. Βέβαια δεν αποκλείεται στους κόλπους τους να υπάρχουν και κάποιοι που απέμειναν της «παλιάς φρουράς». Όπως και να έχει το στρατηγείο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται σε εγρήγορση.

Σημειώνεται ότι η βόμβα εξερράγη στη 1:29 τα ξημερώματα προκαλώντας υλικές ζημιές. Είχαν προηγηθεί δύο τηλέφωνα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που ενημέρωνε για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.

Το χρονικό της έκρηξης

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στις 00:49 περίπου, είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι έξω από το υπουργείο Εργασίας είναι τοποθετημένη μία τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά από εκείνη την ώρα.

Άμεσα, ενημερώθηκε η Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου στο ύψος της συμβολής της με την οδό Πεσμαζόγλου.

Λίγο αργότερα, μετά το πρώτο τηλεφώνημα στην ΕΦΣΥΝ, ακολούθησε ακόμη ένα, το οποίο έλεγε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκεται έξω από υποκατάστημα τραπέζης επί της οδού Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Υπήρχαν φόβοι της Αστυνομίας ότι υπήρχε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πως απομακρύνθηκε.

Από αυτά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από την έκρηξη στην οδό Σταδίου έχουν σπάσει τζάμια μέχρι και τον 7ο όροφο του υπουργείου Εργασίας.

Αμέσως στο σημείο έσπευσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ενημερώθηκε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για την κατάσταση.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Σήμερα (03-02-2024) και ώρα 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας.

Ο μηχανισμός εξερράγη την 01.29 ώρα προκαλώντας υλικές ζημιές.

Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ