Εισαγγελική παρέμβαση για το Πόθεν Έσχες της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

Της Άννας Κανδύλη

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνει το Πόθεν Έσχες της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης  στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  Ξένη Δημητρίου. Η αναφορά στρέφεται κατά της κ.Γκραμπόβσκι και του συζύγου της Κυριάκου Μητσοτάκη  για τη μη δήλωση στο Πόθεν έσχες του προέδρου της Ν.Δ των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του ενόσω βρίσκονταν σε διάσταση.

 Η κ.Δημητρίου   διαβίβασε το φάκελο  στην εισαγγελία Πρωτοδικών με παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας, η οποία σε πρώτη φάση αφορά μόνο στην κ.Γκραμπόβσκι, αφού για τον κ.Μητσοτάκη, καθώς  είναι βουλευτής, για την οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία πρέπει να  δώσει το «πράσινο» φως η βουλή.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Κ.Βαξεβάνη, το πόθεν έσχες της  συζύγου  του Κυριάκου Μητσοτάκη  δεν συμπεριλαμβάνεται επί χρόνια στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης  του αρχηγού της ΝΔ, αν και έπρεπε, καθώς δεν είχαν πάρει ποτέ διαζύγιο. Την περίοδο αυτή, που το ζευγάρι ήταν σε διάσταση, η κ. Γκραμπόφσκι φαίνεται βάσει των δημοσιευμάτων να  αγόρασε πολυτελές ακίνητο στο Παρίσι και να συνδέεται με offshore εταιρεία του φορολογικού παραδείσου των νησιών Κευμάν.

Επειδή ο κ.Μητσοτάκης είναι βουλευτής, για την οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία πρέπει να δώσει το «πράσινο» φως η βουλή. Έτσι η προκαταρκτική έρευνα αφορά καταρχάς μόνο την σύζυγό του.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Μ.ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η κ. Γκραμπόφσκι σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες αφού σημείωνε  ότι  τα πάντα έγιναν σύμφωνα με το νόμο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «από το 2006 είχε δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την υφιστάμενη διάσταση και το 2008 καταθέσαμε αίτηση συναινετικού διαζυγίου και ακολούθησε η πρώτη επ’ακροατηρίω συζήτηση ( ο νόμος τότε απαιτούσε δύο συζητήσεις για την έκδοση του διαζυγίου)…Ο άντρας μου, μετά την διάστασή μας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3213/2003 (Πόθεν ‘Εσχες) και την φορολογική νομοθεσία σταμάτησε να κάνει κοινή φορολογική δήλωση και στην δήλωση Πόθεν Έσχες δεν περιελάμβανε τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά μου, σύμφωνα πάντοτε με τον άνω νόμο».

Σημειώνει δε  ότι: «Στην δήλωση Πόθεν Έσχες, που θα υποβάλλει ο άντρας μου από την στιγμή, που η οικογένειά μας ενώθηκε ξανά, εκεί θα φαίνονται όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία, όπως συνέβαινε με απόλυτη ακρίβεια και στο παρελθόν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ